2024. július 20., szombat

Burány Hajnalka Zenta község új polgármestere

Megalakult Zenta község új összetételű képviselő-testülete

Burány Hajnalkát választották meg Zenta község új polgármesterének a szerdán megtartott községi képviselő-testület alakuló ülésén. A helyhatósági választások eredményeként a Vajdasági Magyar Szövetség 14, a Szerb Haladó Párt 9, a Zenta többet érdemel tömörülés 3, az Együtt a jobb Zentáért polgári csoport 2, míg a Zenta a zentaiaké lista 1 képviselőt delegálhatott.

Az ülés Slavica Anitić elnöklésével kezdődött. Az ellenzéki képviselők az ülés elején nehezményezték a kétnyelvűség hiányát, de emlékeztették őket, hogy már hosszú ideje szimultán fordítással folyik a munka. Ezt követően megalakult a mandátum-hitelesítő bizottság, majd Zenta Község Választási Bizottságának beszámolója következett, amelyben összefoglalták a választások eredményeit és történéseit. A mandátum-hitelesítő bizottság jóváhagyta a képviselők kinevezését, akik ezt követően letették a hivatalos esküt.

 

 

 

Zenta község újonnan megválasztott vezetősége (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

Zenta község újonnan megválasztott vezetősége (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

A testület elnöki posztjára Burány Hajnalka Veselin Petrovićot, az SZHP képviselőjét javasolta, akit két évvel ezelőtt neveztek ki először, miután Szabó Dékány Zsófia lemondott. A testület szavazattöbbséggel megválasztotta, így az elkövetkező négy évben ismét Petrović tölti be ezt a tisztséget. Miután elfoglalta az elnöki széket, alelnöknek Juhász Attilát, a VMSZ képviselőjét javasolta, akit szintén szavazattöbbséggel választottak meg. A képviselő-testület titkári posztját továbbra is Igor Stojkov tölti be.

A testület elnöke Burány Hajnalkát javasolta a polgármesteri tisztségre, aki beszédében kiemelte: biztos abban, hogy lesznek viták az elkövetkező időszakban, de ezek mindig megegyezéssel zárulnak majd, így viszik előbbre Zentát.

– Arra kérem a képviselőtársaimat, hogy mindig tartsák szem előtt, a polgároktól a község vezetésére kaptak felhatalmazást, és ez egészen mást jelent, mint irányítani. Mert aki vezet, az élen jár a munkában, jó példával. Aki irányít, az gyakran inkább csak dirigál. Egy közösségnek vezetőkre van szüksége. Legyünk jó vezetői Zentának! – emelte ki Burány Hajnalka, majd hozzátette, számára nagyon fontos a szülővárosa, annak életében való aktív részvétel.

Az alpolgármesternek Dragan Todorovićot, Zenta község tanácsába pedig a következő személyeket javasolta: Sztantity Szebasztián (gazdasággal, pénzügyekkel, infrastruktúrával és turizmussal megbízott tag), Cipó Igor (falvakkal, helyi közösségekkel és mezőgazdasággal megbízott tag), Bognár Zsolt (művelődéssel és kultúrával megbízott tag), Birkás Erika (kommunális ügyekkel megbízott tag), Aleksandar Zelić (sport és ifjúsági kérdésekkel megbízott tag). Az újonnan megalakult községi képviselő-testület szavazattöbbséggel megválasztotta az új vezetőséget.

Nyitókép: Burány Hajnalka, Zenta új polgármestere (Fotó: Gergely Árpád felvétele)