2024. július 21., vasárnap

A népzeneoktatásról Zentán

Szakmai konferenciával emlékeznek Bodor Anikó népzenekutatóra

Megkezdődött Zentán a Kiszsinagógában A népzeneoktatás útjai című szakmai konferencia a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében. A szakmabeliek, pedagógusok és más érdeklődők számára rendezett eseményen szakmai előadások és műhelyfoglalkozások keretében tárgyalják a magyar népzeneoktatás jelenkori lehetőségeit, kihívásait és útjait neves szakértők közreműködésével.

A konferencia fő támogatója a Csoóri Sándor Alap. Szakmai előadást tart Szerényi Béla, az Óbudai Népzenei Iskola igazgatója, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, dr. Dragony Gábor, a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézet Népzene tanszékének adjunktusa, dr. Bíró István Ferenc, a Tokaj-Hegyalja Egyetem Nyelvi, Irodalmi és Művészeti tanszékének docense, Berki Lilla, a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola népiének-tanára, Juhász Gyula, a VMMI népzenei archivistája, valamint Both Miklós, a Hagyományok Háza főigazgatója, illetve bemutatkozik Lele József muzslyai citerás, a Népművészet Mestere is.

Kormányos Katona Gyöngyi, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója elmondta, a konferencia egyik apropója a Bodor Anikó zentai népzenekutatóra való emlékezés, munkássága előtti tisztelgés volt:

 

A konferenciát a Bokros Trió zenéje színesítette (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

A konferenciát a Bokros Trió zenéje színesítette (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

– Ő maga is az intézet munkatársa volt, és nagyon sok népdalkörrel, művelődési egyesülettel tartotta a kapcsolatot és együttműködött. A mai konferencia másik apropója pedig az, hogy szakmai segítséget nyújtsunk azoknak a Vajdaságban tevékenykedő népzenészeknek, akik az utánpótlással, a fiatalokkal is foglalkoznak.

Hozzátette, hogy a VMMI a Csoóri Sándor Alap támogatásával a Tisza menti népzenei oktatás keretén belül foglalkozik fiatalokkal. Ez a népzenei oktatás hét települést ölel fel:

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy szakmai segítséget nyújtsunk azoknak, akik felnőttként már a saját közegükben igen kiválóan művelik a népzenét. Elméleti és gyakorlati szinten tudjuk őket támogatni abban, hogy még magasabb minőségű fejlődést biztosítsanak a fiataloknak. A mai rendezvényen kiváló szakmai előadókkal van dolgunk, akik nemcsak a saját közegükben, de a Kárpát-medencében is ismert szakemberek.

A konferenciát délután 5 órakor a Felsővárosi temetőben, Bodor Anikó sírjánál történő tiszteletadással zárják.

 

Nyitókép: Népzenészek, népzeneoktatók és pedagógusok is érdeklődtek a konferencia iránt (Fotó: Gergely Árpád felvétele)