2024. június 20., csütörtök
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

Helyben cselekszünk, értéket teremtünk

Burány Hajnalka: Mi nemcsak lakjuk, hanem tiszta szívből szeretjük Zentát

A zentai Burány Hajnalka a Vajdasági Magyar Szövetség önkormányzati választási listájának első számú jelöltje. 1980. március 30-án született, Zentán. A Zentai Gimnáziumban érettségizett, majd az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén szerezte meg diplomáját. Magyar nyelv és irodalom szakos tanárként és könyvtárosként tevékenykedett, majd letette a közigazgatási államvizsgát és anyakönyvvezetőként dolgozott Zentán. 2012 elején lett a Vajdasági Magyar Szövetség tagja. A VMSZ Női Fórum zentai tagozatának elnöke, majd 2019. október 5-étől 2023-ig a Vajdasági Magyar Szövetség Női Fórumának elnöke. Zenta Község képviselő-testületének képviselője 2016-tól 2018-ig. 2020 augusztusától a Vajdasági Autonóm Tartomány Képviselőházában képviselő. A legutóbbi tartományi kormány megalakulása óta az oktatási bizottság tagja. 2023 tavaszától a VMSZ Zenta községi szervezetének elnöke.
2023 februárjától a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ megbízott igazgatója. Aktívan sportol, egy lánygyermek édesanyja. 

Ön a VMSZ zentai listájának vezetője. Mit jelent ez az ön számára?

– Zenta az életem, minden ide köt, itt képzelem el a jövőmet. Azért vállaltam el a felkérést, hogy megvédjem mindazt, amit az elmúlt évek során közösen elértünk. Fejleszteni kell a parkjainkat, az utcáinkat, az infrastruktúrát. Az elkövetkező időszakban a községben élők érdekeiért fogok harcolni. A tartományban eltöltött képviselői mandátum ideje alatt mindig arra törekedtem, hogy felszólalásaim és a bizottsági munkám során hiteles, szakmailag felkészült legyek, egy olyan képviselő, akinek az értékrendje, a nemzete iránti elkötelezettsége egyértelmű.

Milyen listával indul a Vajdasági Magyar Szövetség a helyhatósági választásokon Zenta községben?

– A listán szereplő 29 személy mindegyike teljes mértékben elkötelezett a célkitűzéseink mellett. Egy teljesen megújult listát állítottunk össze, amelyen képzett, tapasztalt és fiatal jelöltek szerepelnek. Mindegyikük vállalja azt a közösségi munkát, amely Zentát a fejlődés útjára tereli. Fontos volt számunkra a települések szerinti megoszlás, ezért hat falusi jelöltet is választottunk, emellett a nemek arányára is odafigyelve 12 elszánt hölgy is a csapat tagja. A foglalkozások tekintetében is igyekeztünk változatosak lenni, így, a teljesség igénye nélkül, vannak közöttünk pedagógusok, politológusok, vállalkozók, orvosok, van mezőgazdász, közgazdász, ugyanakkor fiatal sportoló és a közigazgatásban tapasztalattal rendelkező jelölt is. Büszkék vagyunk arra, hogy többen is doktori fokozattal rendelkeznek. Az általunk felvázolt célok, prioritások és elképzelések megvalósítására ezek az emberek kiválóan alkalmasak. Mind a 29 személy eddig is tevékenyen részt vett a közösségi munkában, amivel kiérdemelte a polgárok elismerését és tiszteletét. Jellemzi őket a szülőföldünkhöz, az identitásukhoz és az anyanyelvükhöz való ragaszkodás. Ezek a zentai magyar emberek itt élik jelenüket, és itt képzelik el jövőjüket. Pontosan ez az, ami motiválja őket, hogy a jövőben helyben cselekedjenek, értéket teremtsenek, és megőrizzék, fejlesszék mindazt, amit eddig a VMSZ által delegált önkormányzat elért. Mi nemcsak lakjuk, hanem tiszta szívből szeretjük Zentát. Nemcsak beszélünk, hanem cselekszünk, dolgozunk, és ezt közösen tesszük a magyar közösségért. Ez a munka nem a néhány perces nyilatkozatokban, a protokoll megjelenésekben nyilvánul meg, hanem a folyamatos, megfeszített érdekképviseletben.

Milyen célokat tűztek ki maguk elé?

– Zentát úgy képzeljük el, mint fejlett ipari, egészségügyi, oktatási és kulturális központ a Tisza mentén. Ezeket a prioritásokat eddig is, és a jövőben is szem előtt tartjuk. A zentai oktatás regionális jelentőségű. A községbeli oktatási intézményeinket, legyen szó óvodáról, általános vagy középiskolákról, folyamatosan fejlesztettük. Számunkra minden intézmény egyformán fontos! Ki kell hangsúlyozni a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumot és Kollégiumot, ahol megtörtént a telekvásárlás, így kiépülhet az új, nagyobb férőhelyes kollégium, amely a jövőben modern teret biztosít a diákoknak a korszerű oktatás és szabadidős tevékenységek részére. Az általános iskoláink folyamatosan megújulnak a vezetők talpraesett és kitartó munkájának köszönhetően. Jelentőségteljes a szülőföldön való tanulás esélyeinek növelése anyanyelven. Gyermekeink jövője a legfontosabb mindannyiunk számára, ezért elengedhetetlen a családbarát program részleteinek kidolgozása és megvalósítása. Csökkentettük az óvodai díjakat, és a cél ennek az eltörlése, hogy a családok anyagi kiadásait csökkentsük. Zenta a művelődési élet és a rendezvények városa is. Az itt megszervezett események és ünnepségek regionális jelentőségűek, hiszen a környező településekről is idelátogatnak az érdeklődők. Ahogyan eddig, úgy a jövőben is arra helyezzük a hangsúlyt, hogy mindenki megtalálhassa a saját érdeklődésének való programot. Ezért szervezzük meg évről évre a Tiszavirág Fesztivált, és örömünkre szolgál, hogy egyre több a látogatója. A város nemcsak oktatási céllal vonzza ide a fiatalokat, hanem színes szórakozási lehetőségeket is kínál. A fesztiválszezon szerves része évek óta a Green Future könnyűzenei fesztivál, amelyet az idén is megszervezünk, nagy nevekkel tarkítva a fellépők névsorát. Igyekszünk a szórakozóhelyek számát is bővíteni. A városnapi rendezvénysorozatot mindig nagy érdeklődés övezi, több ezer ember kíváncsi a zentai csata évfordulója alkalmából megszervezett ünnepségre. Ezt az idei naptárból sem hagyjuk ki. A karácsonyi kavalkád minden évben hozzájárul az ünnepi készülődéshez, az adventi időszak kihagyhatatlan része a zentaiak számára. Zenta számos alkalommal nyújt otthont minőségi és magas színvonalú kulturális rendezvényeknek. A teljesség igénye nélkül említem meg identitásunk őrzőjét, a Hagyományaink Ünnepét, az Énekelt Versek Zentai Fesztiválját, a Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyt, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetünk a nemzeti ünnepeinkre való megemlékezésre is, és minden évben méltón gondolunk forradalmi hőseinkre. Mindezeket a jövőben is megszervezzük, és tovább éltetjük. Számunkra kiemelten fontosak az egészségügyi intézményeink is, mint a Zentai Közkórház, ami regionális jelentőségű. Az elmúlt időszakban fejlesztettük az eszköztárát, célunk pedig az, hogy a választásokat követően egy európai színvonalú központ legyen. A jövőben nagyobb hangsúlyt fektetünk a kommunikációra. Nyitottak vagyunk az itt élő polgárok véleményének meghallgatására. 

Nyitókép: Burány Hajnalka (Herédi Kriszitán felvétele)