2024. május 18., szombat

Taroltak a palicsi színjátszók

Kihirdették a 2024-es Középiskolások Szín- és Filmművészeti vetélkedőjének eredményeit

A Crnkovity Gabriella, Szabó Szonya és Ricz Ármin alkotta szakmai zsűri a Palicsi Színjátszó Grund Emily című darabját találta a legjobbnak a Középiskolások 57. Szín- és Filmművészeti vetélkedőjén. A palicsi diákszínjátszók a Pillanatkép egy bolygóról című előadásért a legjobb színjátszó műhelynek járó díjat is hazavihették.

A maratoni hosszúságú és az éjszakába nyúló seregszemle eredményeit késő este hirdették ki.

A legjobb színésznőnek járó elismerést Kovács Nemes Kata, a topolyai Fosszilis Mosolycsalók társulatának tagja kapta A kopasz énekesnő című színműben nyújtott alakításáért, valamint Mezei Sára Csenge, a Palicsi Színjátszó Grund Emily című darab címszerepéért.

A legjobb férfi színész Szirbik Zalán, a Becsei Színjátszó Odú tagja lett, a Krumplistészta című előadásban nyújtott alakításával érdemelte ki. Ugyan ezt az elismerést ítélték oda Tomik Eszternek is, a topolyai Fosszilis Mosolycsalók által bemutatott Ionesco előadásban nyújtott alakításáért, ahol Kováts urat játszotta.

Eredményhirdetésre várva, éjszaka fél 12 körül  (Horváth Zsolt felvétele)

Eredményhirdetésre várva, éjszaka fél 12 körül (Horváth Zsolt felvétele)

Színészi különdíjban részesült Mák Dorottya (topolyai Fosszilis Mosolycsalók – A kopasz énekesnő) és Süge Réka (Palicsi Színjátszó Grund – Emily). A Tanyaszínház különdíját Kuktin Roland érdemelte ki (Palicsi Színjátszó Grund – Emily), még a MaDT különdíját Széles Gergő Mátyás (Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszói - Tanár úr kérem) kapta. A Szépszó tábor különdíjat Farkas Írisznek (szabadkai Fabula Rasa Színjátszó Grund – A nagy hullám) ítélték oda.

A legjobb összjáték és a Rókafest különdíja a topolyai Fosszilis Mosolycsalók csapatánál landolt, a legjobb csapatmunkáért járó különdíjat pedig a Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszói kapták.

A filmek esetében a következő eredmények születtek: a legjobb filmet Kadvány Kitti, a zentai Bolyai Filmműhely tagja kapta a Nászút nyolc keréken című alkotásáért, a legjobb dokumentumfilmet pedig Bálint Német Bence, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tanulója készítette Karcsi bácsi kincsei címmel, egyben megkapta a legjobb filmkésztőnek járó elismerést is. A legjobb filmműhely a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium 2M osztálya lett. Filmes különdíjban részesült Verebélyi Viktor, a zentai Bolyai Filmműhely tagja az Életre kötve című alkotás rendezéséért.

Nyitókép: Az idei KSZFV zsűrijének tagjai az eredmények kihirdetése közben (Horváth Zsolt felvétele)