2024. április 17., szerda

Korszerűsítik a közvilágítást Zenta községben

Energiatakarékos rendszer kiépítése a cél

A zentai községi képviselő-testület hétfőn délelőtt tartotta meg 42. rendes ülését. A képviselők 31 napirendi pontról döntöttek, amelyek közül a legjelentősebb a közvilágítási rendszer korszerűsítése volt. A község szeretné a rendszert felújítani és energiatakarékossá tenni. Sztantity Szebasztián, a községi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja az ülés után elmondta, hogy a közszféra és a privát szféra együttműködésével szeretnék javítani a közvilágítás minőségét.
– A képviselők elfogadták a programot, amely meghatározza, hogy milyen műszaki változtatásokat igényel ez a beruházás, és hogy mennyibe kerül. Ezzel a felújítással csökken az áramfogyasztás, így a község kevesebb áramot fizetne. Zenta községben több mint 3500 égőtest van, ebből 180-at leszámítva mindet lecserélik a karbantartás során. A teljes beruházás értékét 1 millió 250 ezer euróra becsülik, és ez a befektetés 15 év alatt fog megtérülni. A közbeszerzési eljárást a napokban írják ki, és a leendő kivitelező 15 éves garanciát vállal a munkára, illetve a projektumban előirányzott megtakarításra is. A munkát néhány hónap leforgása alatt elvégzik, így korszerű lesz a közvilágítás – fogalmazott Sztantity Szebasztián.
Az ülés napirendi pontjai között szerepelt még a Zentai Magyar Kamaraszínház, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ munkaterve, valamint az általános és középiskolák, illetve a zeneiskola iskolaszékének megválasztása is. 

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Nyitókép: (Fotó: Gergely Árpád)