2024. április 17., szerda

Megnyílt Dragin Nikola kiállítása Zentán

Az adai szobrász munkái március 14-ig tekinthetők meg

Csütörtökön este a zentai Kiszsinagógában nyílt meg Dragin Nikola adai szobrász önálló képzőművészeti kiállítása. A szobrász Adán született, jelenleg is ott él és dolgozik. Az általános iskolát az adai Cseh Károly Iskolában, középfokú képzését pedig az újvidéki Bogdan Šuput Iparművészeti Iskolában végezte. Tanulmányait a Művészeti Akadémián folytatta szobrászat karon. Munkáit kiállították többek között az újvidéki Színművészeti Múzeumban, az EXIT fesztiválon, a Rajko Mamuzić Képzőművészeti Galériában, rajzaival pedig szerepelt a Képek, grafikái és rajzok elnevezésű tárlaton Kosovska Mitrovicán.
Zentai kiállítását Burány Hajnalka, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ megbízott igazgatója nyitotta meg, és köszöntötte a jelenlévőket. Kiemelte, hogy a 2024-es szezont ez a kiállítás indította el, és reményét fejezte ki, hogy még sok hasonló programra kerül sor a Kiszsinagógában.
– Az épület felújítását 2023 tavaszán fejezték be, majd áprilisban adták át rendeltetésének. A Kiszsinagóga komoly zenei koncerteknek, filmvetítéseknek és kiállításoknak ad teret, és szeretnénk, ha közösségi térként funkcionálna. A falakat nem elég feldíszíteni, a helyet meg kell tölteni tartalommal és élettel is – mondta Burány Hajnalka.
Dragin Nikola rámutatott arra, hogy a rajzok fő témája a „DNK”, és minden alkotásnak saját elnevezése van.
– A rajzok kombinált technikával készültek 2022–2023 között. Az alkotói folyamatban volt egy nagyobb szünet, és az aktív munka nagyjából két-három hónapig tartott. A rajzaimban igyekszem háromdimenziós hatást kelteni, és ábrázolni a vizuális tér mélységét. A további alkotáshoz inspirációt leginkább az általam megélt és megtapasztalt dolgokból merítek – mondta a szobrász.
A kiállítás március 14-ig tekinthető meg a Kiszsinagógában keddtől péntekig 10 és 18 óra között, illetve szombaton és vasárnap 10 és 14 óra között.
 

Gergely József felvétele

Gergely József felvétele

Dragin Nikola rámutatott arra, hogy a falakon látható rajzok fő témája a „DNK”, és minden alkotásnak saját elnevezése van.
– A rajzok kombinált technikával készültek 2022 – 2023 között. Az alkotói folyamatban volt egy nagyobb szünet, mivel el kellett döntenem, hogyan fogom csinálni, de az aktív munka nagyjából 2–3 hónapig tartott. A rajzaimban igyekszem háromdimenziós hatást kelteni és ábrázolni a vizuális tér mélységét. A további alkotáshoz inspirációt leginkább az általam megélt és megtapasztalt dolgokból merítek – mondta a szobrász.

A tárlat március 14-ig tekinthető meg a Kiszsinagógában keddtől péntekig 10 és 18 óra között, illetve szombaton és vasárnap 10 és 14 óra között. 

Nyitókép: Gergely József felvétele