2024. április 23., kedd

Kézművességgel foglalkoztak

Nemezeltek, szőttek, fazekaskodtak és rongylabdát készítettek a zentai gyerekek

A Délvidéki Legendárium szervezet csütörtökön és pénteken műhelymunkát és múzeumlátogatást szervezett a 7–12 éves gyerekeknek Zentán. A résztvevők megismerkedhettek a nemezeléssel, a rongylabda készítéssel és a csuhé-szövéssel is. A munkára a Rozetta Kézműves Társaság termében került sor.

Pintér Vörös Nóra, a Délvidéki Legendárium civil szervezet alapítója elmondta, hogy tavaly a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél pályáztak és most szervezték meg a kézműves mini tábort.

– A táborban, amely ingyenes volt mindenki számára, óvodás és alsó tagozatos zentai gyerekek vettek részt. A csütörtöki napot múzeumlátogatással kezdtük, ezen Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató, muzeológus tartott tárlatvezetést. Először a nemezkiállítást tekintették meg a gyerekek, később a nap hátralevő részében a száraz munkákkal foglalkoztak, csuhéból készítettek játékokat, majd szőttek is. A pénteki napra maradtak a pepecselősebb, vizesebb elfoglaltságok, úgy mint a gölöncsérkedés, amely során agyagból készítettek vázákat és különböző tálakat. Mindemellett nemezeltek is és labdákat, valamint bábokat csináltak.
 

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

A Rozetta Kézműves Társaság asszonyait kértük fel, hogy vezényeljék le a foglalkozásokat. A tábor során a gyerekek kaptak uzsonnát és egy ajándék pólót is. Jól érezték magukat, és nagyon fogékonyak voltak a munkára – fogalmazott Pintér Vörös Nóra, majd hozzátette, hogy lesz folytatása is a tábornak, akkor is két nap keretein belül, várhatóan júniusban.

A tábort a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Nyitókép: Az alkotás minden pillanata élvezetes volt (Fotó: Gergely Árpád)