2024. június 14., péntek

A kínai kultúra jegyében

A Konfuciusz Intézet és a Zentai Gimnázium jól együttműködik

Az új kínai holdújév beköszönése, illetve a tavaszi fesztivál alkalmából hétfő délelőtt a Zentai Gimnáziumban alkalmi rendezvényt tartottak, amelyen jelen volt Csen Szju, az Újvidéki Egyetem keretében működő Konfuciusz Intézet igazgatónője is. A gimnázium diákjai a rendezvényen különböző kínai szokásokkal ismerkedhettek meg, így a kínai teaszertartással is, a Konfuciusz Intézet igazgatónője pedig találkozott azokkal a diákokkal, akik már befejezték a gimnáziumban szervezett kínai nyelvtanfolyamot, vagy pedig még annak hallgatói.

– A Zentai Gimnázium és az újvidéki Konfuciusz Intézet szervezésében a gimnáziumban szombat délelőttönként két éve zajlik az intenzív kínai nyelvtanfolyam – nyilatkozta napilapunknak Ujházi Éva, a gimnázium igazgatója és hozzáfűzte, hogy néhány felnőtt résztvevője is van a képzésnek.

– Nem egyszerű minden szombat délelőtt eljönni az órákra, de nagy előnynek tartom, hogy az órák teljesen ingyenesek és az ezeken szerzett tudásnak köszönhetően a tanulóink esetleg könnyebben el tudnak majd helyezkedni a munkaerőpiacon. Tehát valami extrát, valami pluszt is kapnak a gimnázium tanmenetén kívül – nyilatkozta az igazgatónő, aki elmondta azt is, hogy jelenleg húsz diákjuk tanulja a nyelvet, akik szeretik is ezeket az órákat és szépen fejlődnek. Abbéli reményének is hangot adott, hosszú távú lesz az intézet és az iskolájuk közötti együttműködés.

Csen Szju napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy gyümölcsözőnek tartja a Zentai Gimnáziummal való együttműködést, mivel a középiskolás diákoknak nagyon tetszik a kínai nyelv és kultúra. Azért szervezték meg a kínai holdújév megünneplését, hogy a diákoknak és a helybelieknek is bemutathassák a kínai kultúrát.

– Reméljük, hogy így ezt az ünnepünket mind többen megismerik és így tovább fejleszthetjük a szerbiai és a kínai emberek közötti barátságot.

Csen Szju elmondta azt is, hogy a kínai holdújév a legnagyobb ünnepük, mivel ez valójában egy egyhetes időszak, amit a kínai családok együtt ünnepelnek.

– Bizonyos értelemben jelen pillanatban a szerbiaiak és a kínaiak egy családot képeznek, mivel együtt ünnepeljük a holdújévet – jegyezte meg a Konfuciusz Intézet igazgatónője, aki elmesélte azt is, hogy újévi szokásaikhoz tartozik a „piros tasak” ajándékozása is: egy piros ünnepi borítékba papírpénzt csomagolnak, s ezt ajándékozzák egymásnak.

– Az idén a sárkány évét ünnepeljük. A kínai kultúrában a sárkány a hatalom, a bölcsesség és jószerencse szimbóluma. Ezért Szerbia összes állampolgárának sok szerencsét, jó egészséget és bőséget kívánok – nyilatkozta Csen Szju.

A Konfuciusz Intézet igazgatónője a nap folyamán Czegledi Rudolffal, Zenta Község polgármesterével is találkozott.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele