2024. április 24., szerda

Ösztöndíj hiányszakmát tanulóknak

Zenta községbeli egyetemisták jelentkezését várják

Zenta község önkormányzata az idén második alkalommal írta ki a hiányszakmát tanuló egyetemi hallgatók számára az ösztöndíjpályázatát – tájékoztatott Juhász Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja szerdán a városházán megtartott sajtótájékoztatón.

Elmagyarázta, hogy azért került sor ilyen későn a kiírás közzétételére, mert mostanra derült ki, hogy a tavaly sikeresen pályázó egyetemisták közül kik azok, akiknek továbbra is folyósíthatják havonta az ösztöndíjat. Azt mondta 17-en részesülnek továbbra is támogatásban, az idén pedig még tíz diák számára írták ki a pályázatot. Hozzátette, hogy a hiányszakmák listáját a község területén működő vállalatok, vállalkozók és intézmények igényei alapján állították össze.

– Olyan szakmákról van szó, amelyek elsajátítása után a város területén azonnal munkába tudnának állni a fiatalok. A zentai vállalatokban és intézményekben mérnökökből, orvosokból, állatorvosokból, okleveles jogászokból van hiány, de felsőfokú végzettséggel rendelkező közgazdászokra is nagy igénye lenne a vállalatoknak. Az iskolákban mindenekelőtt kémia és fizika szakos tanárokat keresnek, de szükség lenne matematika-, biológia-, földrajz- és történelemszakosokra is. E mellett egyetemi végzettségű gyógyszerészekre is szüksége van a városnak.
Juhász Attila elmondta, hogy az ösztöndíjat elnyerő diákoknak a tanulmányaik befejezését követően jelentkezniük kell az önkormányzatnál, hogy el is foglalják azt a munkakört, amire az ösztöndíjat elnyerték. A sikeresen pályázók 9000 dináros ösztöndíjat kapnak. A feltételek közt szerepel az, hogy hiányszakma választása mellett a feltételek között szerepel, hogy a pályázó Zenta községbeli lakos legyen és, hogy eleget tegyen a kiírásban szereplő összes tételnek. A pályázati kiírás Zenta hivatalos honlapján (www.zenta-senta.co.rs/dokumenti/konkursi/2024/02-stip/) található.

Juhász Attila egyben abbeli reményének is hangot adott, hogy a fiatalok kihasználják a számukra nyújtott ösztöndíj lehetőséget és a tavalyi évtől eltérően február 14-ig be is adják a jelentkezésüket.

 

Nyitókép: Horváth Zsolt felvétele