2024. április 18., csütörtök

A magyarkanizsaiak aratták le a babérokat

Közgazdászpalánták versengtek Zentán

A zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola szervezésében szombaton tartották meg a Legyél te is közgazdászpalánta! elnevezésű vetélkedőt. A megmérettetésen, amelyet ezúttal ötödik alkalommal szerveztek meg, összesen 21 csapat vett részt a zentai általános iskolákból, az adai Cseh Károly Általános Iskolából, a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolából és a tiszaszentmiklósi Dr. Tihomir Ostojić Általános Iskolából.

Az iskolák két-három fős csapatainak a versenyére először is egy anyanyelvükön írt bemutatkozó esszét kellett beküldeniük, amelyek közül a legjobb hármat az idén külön díjazta a szakmai bizottság. A zentai versenyen pedig tesztet kellett írniuk matematikából és történelemből, ezt követően közgazdasági témákból álló vetélkedőn mérték össze tudásukat a versenyzők, és az e két kategóriában legtöbb pontot elért első három csapatot díjazták a verseny szervezői.

A bemutatkozó esszék mezőnyében a magyar anyanyelvűek mezőnyében a zentai Stevan Sremac Általános Iskola Tiszavirágok csapata (Káplár Emma, Fajka Szofi és Berta Kata) lett az első. A tanulókat Bukvić Nikočev Dijana tanárnő készítette fel.

A szerb anyanyelvűek közül a zentai Petőfi Sándor Általános Iskola Ko uči nosi Gucci nevet viselő csapata (Liliana Panić, Ana Guzina és Maša Glušica) vitte el az első helyet. Őket Ninčić Milena tanárnő készítette fel a versenyre.

A versenyen idén ismét a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola egyik csapata vitte el a pálmát. A Bank-Ászokat (Bata Vivien, Tóth Horgosi Dávid és Harmath Ádám) Sulyok Lúcia és Kriska Szilvia tanárnők készítették fel a versenyre.

Tóth Horgosi Dávid nyolcadikos tanuló, a győztes csapat egyik tagja napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy sokat készültek a zentai versenyre, és hetente több alkalommal is „edzéseket” tartottak. Hozzátette, hogy ezeken az összejöveteleken a verseny szervezői által kézbesített előkészítő anyagból készültek, és szerencsére fáradozásuknak meglett az eredménye.

– A felkészülés során a verseny összes témakörét feldolgoztuk, megbeszéltük. A gyermekek több munkaórán keresztül készültek fel a versenyre – magyarázta napilapunknak Sulyok Lúcia.

Zsíros Jankelić Anikó, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola igazgatója a magyarkanizsaiak teljesítménye kapcsán elmondta, hogy a csend városából érkező tanulók az idén is fölényes győzelmet arattak, mivel 10 ponttal voltak jobbak a második helyezetteknél.

– Látszik, hogy nagyon komolyan vették a felkészülést, tehát alaposan átolvasták az anyagot, amit küldtünk nekik, így az idén is igazoltan ők a legjobbak – nyilatkozta.

A versenyzők felkészítő tanárai közül voltak néhányan, akik egykoron a zentai közgazdasági középiskola padjait koptatták. Ennek kapcsán az igazgató elmondta, nagy örömére szolgált, hogy a versenyen újra láthatta többek között Bende Teodóra tanárnőt, aki a magyarkanizsai iskola másik csapatát készítette fel az idén.

– Nekünk nagyon sokat számít, hogy nemcsak Teodóra, hanem a többi tanár is a szabadideje feláldozásával vesz részt a gyermekek felkészítésében, buzdítja őket, a versenyre is eljönnek, és az egész délelőttjüket az eseménynek szentelik. Mindannyiuknak hálával tartozunk ezért – hangsúlyozta az igazgatónő, aki hozzátette, hogy sok támogató is hozzájárult a verseny megrendezéséhez, amiért úgyszintén nagyon hálásak. A védnököknek köszönhetően a gyermekek mellett a felkészítő tanárok is kaptak egy kis ajándékcsomagot. A szervezők külön megjutalmazták Dragana Milošević tanárnőt, aki hét csapatot is felkészített a megmérettetésre.

A versenyen második helyezést a zentai Petőfi Sándor Általános iskola felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály kihelyezett tagozatának csapata, a Titkos Mikkentyűk (Szollár Regina, Kis Bicskei Edina és Sándor Alex) érte el, amelynek tagjait Bartha Áron és Juhász Csontos Krisztina készítették fel. A harmadik helyet az úgyszintén zentai Thurzó Lajos Általános Iskola Bölcsek Köve csapata (Sípos Kitti, Bővíz Zsóka és Soós Fanni) érte el, akiket Kálmán Róbert készített fel. 

Nyitókép: A versenyen első helyezést elérő Bank-Ászok csapata felkészítő tanárnőjükkel (Horváth Zsolt felvétele)