2024. április 18., csütörtök

Átadták a falugazdász irodát Tornyoson

Heti egy alkalommal várják az ügyfeleket a helyi közösség épületében

Kedden délelőtt Tornyoson hivatalosan is átadták a falugazdász irodát a helyi közösség épületében. A szolgálat már egy éve működik a faluban, viszont eddig egy olyan teremben fogadták a gazdákat, ahol más ügyintézés is zajlott és most teremtődtek meg a feltételek ahhoz, hogy saját irodába költözzenek. Ennek az ünnepélyes átadóját tartották kedden délelőtt. Az eseményen részt vett Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, Burány Hajnalka, a VMSZ Zenta községi szervezetének elnöke, Sztantity Szebasztián, a községi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja, Kobrehel Ervin, a Zentai Gazdakör elnöke, Nagy Miklós, a VASZ elnöke, valamint Huszár Zsolt, a tornyosi helyi közösség faluelnöke.
 

Munkában a falugazdász (Gergely Árpád felvétele)

Munkában a falugazdász (Gergely Árpád felvétele)

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Az ünnepélyes megnyitón átvágták a szalagot, majd ismertették a legfontosabb tudnivalókat az iroda működését illetően.
Huszár Zsolt arról beszélt, hogy a digitalizáció elérte a mezőgazdaságot, a támogatásokat elektronikusan kell igényelni, a gazdaságok bejegyezése is egy erre külön kialakított platformon keresztül történik és mindezekben a dolgokban segítséget nyújt a gazdáknak az iroda.
– A fiatalabb termelők könnyebben tartják a lépést a technika fejlődésével, viszont az idősebb generációnak ez sokkal nehezebb és segítségre van szüksége. Azért nyitottuk meg ezt az irodát egy évvel ezelőtt, mert nagy igény volt rá. Most jutottunk el odáig, hogy külön helyiséget tudunk biztosítani a számukra és ettől kezdve könnyebben megy majd az ügyfélfogadás – mondta a faluelnök.
Kobrehel Ervin rámutatott arra, hogy a falugazdász szolgálat már közel két évtizede működik Vajdaságban.
– Az utolsó néhány év történései miatt kerestük fel a Zentától távolabb eső falvakat is, hogy megpróbáljunk segíteni a termelőknek, akik egyre nagyobb kihívások elé néznek. Információt szolgáltatunk a gazdáknak és a papírmunkában is segítünk nekik. Tornyoson közel 200 termelőt szolgálunk ki, ezért érdemes ide kijönni dolgozni és lehetőséget adni nekik, hogy tovább működhessenek. A terveink között szerepel, hogy Felsőhegyen és Keviben is létrehozzuk ugyanezt a szolgáltatást, amennyiben igény mutatkozik rá. A Zentai Gazdakörnek és a községi önkormányzatnak is még dolgozni kell azon, hogy mindez megvalósulhasson – mutatott rá Kobrehel Ervin.
 

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Az eseményen Czegledi Rudolf polgármester megköszönte a Zentai Gazdakörnek és a tornyosi helyi közösségnek a munkáját és elmondta, hogy az önkormányzat a kezdetektől fogva támogatta az ötletet, hiszen így a termelőknek nem kell beutazniuk Zentára az ügyintézéshez.
– Bízunk benne, hogy más falvakban is tudunk ilyen irodát működtetni időszakosan, hiszen ezzel hozzájárulhatunk a termelők hatékonyságához. Fontos, hogy hibátlanul adják át a gazdák a dokumentációkat elektronikus formában és a falugazdászok ebben segíthetnek. Amennyiben rosszul adjuk meg az adatokat, akkor évekre passzív státusba kerülhet a gazdaság, ami óriási veszteséget jelenthet. Nagyon örülünk, hogy megnyílt Tornyoson is az iroda, így a hibákat kiküszöbölhetik a termelők és megkaphatják a szükséges támogatásokat – fogalmazott a polgármester.
Kedden, a megnyitó napján munkaidőben jártunk a tornyosi falugazdász irodában, ahol sok gazda várakozott, hogy személyesen konzultálhasson a falugazdásszal. Kalmár Beatrix fogadja az ügyfeleket és igyekszik mindenben a segítségükre lenni. Kérdésünkre elmondta, hogy jelenleg a gazdaságok felújításával és a támogatások igénylésével foglalkoznak.
– Hatalmas az érdeklődés a szolgálat iránt, elméletileg 9 és 12 óra között fogadom az ügyfeleket, de mostanában 15 óráig is itt vagyok, hiszen nagyon sok termelő keres fel – mondta Kalmár Beatrix.
A falugazdász iroda keddenként fogadja a termelőket a Tornyoson.  

Nyitókép: Czegledi Rudolf polgármester vágta át a szalagot (Gergely Árpád felvétele)