2024. április 20., szombat

Több a megoldott eset a zentai bíróságon

Sajtótájékoztatón számoltak be a tavalyi évről

Annak ellenére, hogy továbbra is a szükségesnél egy bíróval kevesebben végzik a munkát a Zentai Alapfokú Bíróságon, a munkaminőség és a naprakészség sokat fejlődött tavaly – hangzott el egyebek között a zentai bíróság épületében kedden megtartott sajtótájékoztatón, amelyen az elmúlt évet összegezték. 
Januskó Szabina, a bíróság szakmunkatársa elmondta, hogy 2022-höz képest, amikor a megoldatlan esetek száma 1016-ot tett ki, a tavalyi évet mindössze 840 megoldatlan esettel zárták. Tavaly 11 panasz érkezett a bíróság munkájával kapcsolatban, ezek közül mindössze egy sürgősségi jellegűt vettek nyilvántartásba. A többi panasz közül 9 alaptalannak bizonyult, egyet pedig elvetettek.
A bíróságon tavaly 974 erkölcsi bizonyítványt, 124 apostille hitelesítést (már hitelesített aláírások, pecséttel ellátott okiratok nemzetközi felhasználásra szánt ún. felülhitelesítése) adtak ki, 5 nemzetközi dokumentumot hitelesítettek, emellett 28 nemzetközi jogsegélykérelem esetében is intézkedniük kellett, amelyek közül mindössze 2 maradt függőben. 
Annak ellenére, hogy a zentai bíróság ügyfelei a vitás eseteiket a hagyományos bírósági eljárások mellett mediációs, vagyis kiegyezéses eljárások útján is megoldhatják, tavaly egyetlenegy ilyen esetre sem került sor – számolt be Januskó Szabina, aki elmondta azt is, hogy a vitás helyzetek rendezését közvetítés útján segítő szolgálat tevékenységével kapcsolatban bővebb információt munkanapokon 9 és 12 óra között a Zentai Alapfokú Bíróság épületében, a 15-ös számú irodában, a 024/655-444-es telefonszám 214-es mellékén, illetve az uprava@se.os.sud.rs e-mail-címen és a bíróság honlapján kaphatnak. 
A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy Szarvák Baráti Erika, a Zentai Alapfokú Bíróság elnöke, a távollétében Svetlana Radonjić, a bíróság elnökének helyettese, illetve a büntetőjogi és a polgári esetekkel foglalkozó részleg elnökei az évi szabadságok idejét leszámítva (július 15-étől augusztus 15-éig) minden szerdán 9–12 óra között fogadják az ügyfeleket, a meghatalmazottjaikat vagy pedig a védőügyvédjeiket. Szükség esetén pedig a Zentai Alapfokú Bíróság szakmunkatársai nyújtanak jogi segítséget a polgárok számára.

Nyitókép: Januskó Szabina összegezte a 2023-as évet (Gergely Árpád felvétele)