2024. július 13., szombat

Tömeges darupusztulás a Tisza-vidéken

A madárinfluenza tizedeli a nagy testű gázlómadarakat

Az elmúlt tíz napban Vajdaságban nagy számban pusztultak el a vonulófélben lévő darvak. A Tisza mente az észak–déli daruvonulás útvonalán fekszik. November első felében megszokott látvány az égen V alakban húzó és krúgató darumadarak sokasága. Az észak-afrikai telelőterületeik felé igyekvő hosszú lábú darvak rendszeresen megpihennek az ilyenkor lehalászás alatt lévő halastavainkon és a természetes sekély vizű szikes mocsarakon. 
A magyarkanizsai községhez tartozó Kapitány-réten a múlt héten már több mint 200 elpusztult darut számoltak össze a környezetvédelmi és állategészségügyi felügyelők, valamint a Tartományi Természetvédelmi Intézet munkatársa.
A bánáti Sóskopó Speciális Természeti Rezervátumban, a darvak hagyományos pihenő- és éjszakázóhelyén 35 darutetemet szedtek össze, közülük néhányat elvittek mikrobiológiai kivizsgálásra. A Melence melletti Rusanda szikes tavon ugyancsak nagyobb számú daru hullott el a végzetes fertőzésben. A Kapitány-réten talált darutetemekben a Szabadkai Állategészségügyi Intézetben kimutatták a madárinfluenza kórokozóját. Folyamatban van a vírustörzs meghatározása. A természetvédelmi őrök korábban nem tapasztaltak ilyen nagy mértékű daruelhullást. Feltehető, hogy a madárinfluenza valamelyik újabb törzse okozza a tömeges darupusztulást.
Az elmúlt hét végén az egyik zentai ház kertjében, nem messze a városközponttól egy beteg, a madárinfluenza tüneteit mutató darumadárra lettek figyelmesek. A házban nem lakik senki, csak időnként tartózkodnak ott a tulajdonosok. A daru hétfőn reggelre elpusztult, a tetemet a körzeti állatorvosi felügyelő és a zentai Vitulus állatorvosi állomás munkatársai begyűjtötték és elszállították. 
Az illetékes hatóság felhívja a polgárok figyelmét, hogy ha beteg, gyanúsan viselkedő darut vagy más vízimadarat találnak, ne érintkezzenek vele, ne akarják meggyógyítani, mert ha a madárinfluenza átterjed a házi szárnyasokra, akkor a fertőzés központjától több kilométeres körzetben el kell pusztítani és meg kell semmisíteni minden baromfit. 

Nyitókép: Gergely József felvétele