2024. április 17., szerda

Hol lakik a vasorrú bába?

A cikkhez tartozó képgalériát ITT tekinthetik meg.

Szerda délelőtt valóban ötletes, a gyerekek fantáziavilágát igencsak megmozgató népmesei vetélkedőt tartottak a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban. Ott voltak a József Attila Általános Iskola, a Sonja Marinković Általános Iskola, a Petőfi Sándor Általános Iskola és a tiszakálmánfalvi Ivo Andrić Általános Iskola harmadik és negyedik osztályos tanulói, 6-6 fős csapatokban mérték össze tudásukat. A József Attila Általános Iskola csapata a Hatfejű sárkány, a Petőfi Sándor Általános Iskola csapata a Hatalmas hatos, a Sonja Marinković Általános Iskola csapata Rút kiskacsa, míg a tiszakálmánfalvi iskola diákjai Babszem Jankó név alatt léptek fel. Magyar népmesékkel kapcsolatos, valóban ötletesen és esetenként beugratósan megfogalmazott kérdésekre kellett válaszolniuk: Hol lakik a vasorrú bába, hány napból áll nála az esztendő, milyen állatok húzzák a kocsiját?

Miben rejtegeti a sárkány az erejét? Ha hatan összedugják a fejüket, könnyen megválaszolható ez a kérdés is (Fotó: Ótos András felvétele)

Miben rejtegeti a sárkány az erejét? Ha hatan összedugják a fejüket, könnyen megválaszolható ez a kérdés is (Fotó: Ótos András felvétele)

Ladisity Melindának már régóta dédelgetett álma, hogy egy ilyen jellegű vetélkedőt megszervezzen az újvidéki általános iskolásoknak:

– November óta folynak az előkészületek, a tanítónők azonnal igent mondtak a felkérésemre. A mai népmese napot tematikus részre osztottam, az egyik rész a Hetvenhét magyar népmese című vetélkedő, a másik pedig az első és második osztályba járó diákok népmeséről szóló rajzainak kiállítása. Ők mindannyian dicsérő okleveleket kaptak, egy bábelőadással kedveskedtünk nekik. A harmadik és negyedik osztályba járó tanulók megkapták azokat a mesekönyveket, amelyekből a mai vetélkedő kérdéseit összeállítottam. Két fontos célom van: az egyik az, hogy a népmeséket és az olvasás szokását kicsit közelebb hozzuk a gyerekekhez, ugyanis azt vettem észre, hogy mostanában nyitottabbak a modern mesék felé, míg a népmesék valahogy feledésbe merülnek. A verseny másik célja az, hogy összehozza a négy iskola magyar tagozatait, és hogy egy tanulságos, szórakoztató kvíz keretében ismerkedjenek, barátkozzanak. Az iskolai mindennapok egy tarka színfoltjaként képzeltem el – magyarázta a szervező.

Munkavégzésükhöz laptopot kaptak ajándékba a magyar tannyelvű
tagozatok tanítónői. Vicsek Annamária, Jankó Ilona és Farkas Erika (Fotó: Ótos András felvétele)

Munkavégzésükhöz laptopot kaptak ajándékba a magyar tannyelvű tagozatok tanítónői. Vicsek Annamária, Jankó Ilona és Farkas Erika (Fotó: Ótos András felvétele)

Vicsek Annamária, az Újvidéki Magyar Oktatásért projekt vezetője a tegnapi vetélkedőn zsűritagként volt jelen:

– A népmese az anyanyelv ápolásának és megőrzésének az egyik nagyon fontos eleme, az újvidéki, magyar tannyelvű iskolák nagy hangsúlyt fektetnek az anyanyelv elsajátítására. A mai rendezvény nagyban hozzájárul ehhez. Ma kiosztunk négy laptopot az iskolák tanítónőinek, ezeket a Csárdásbál jótékonysági vonalán begyűjtött pénzből vettük meg. Az Újvidéki Magyar Oktatásért projekt keretében most mind a négy iskola kap egy-egy számítógépet, de az elkövetkező években mindegyik magyar tannyelvű, alsó tagozat számára jótékonysági bevételből biztosítunk egy-egy ilyen számítógépet – mondta Vicsek Annamária.

 

Nehéz, de kellemes feladata volt a zsűrinek. Kiderült, hogy a gyerekek
nagyon jól ismerik népmesevilágunkat (Fotó: Ótos András felvétele)

Nehéz, de kellemes feladata volt a zsűrinek. Kiderült, hogy a gyerekek nagyon jól ismerik népmesevilágunkat (Fotó: Ótos András felvétele)

Vicsek Annamária mellett a zsűriben nagyon nehéz dolga akadt még Erdődi Edvinának, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatójának, Dupák Fanni színművésznőnek és Ladisity Nóra egyetemistának is. Győztesekről és vesztesekről ezúttal nem szólunk, a szerdai vetélkedőről mindegyik gyermek mesebajnokként távozott. Hasábjainkon hamarosan ismét foglalkozunk majd a színes eseménnyel.

Nyitókép: Ótos András felvétele