2024. április 17., szerda

Stratégiai beruházások az Adice városrészben

Új óvoda is épült, a beruházás értéke csaknem félmilliárd dinár

Milan Đurić polgármester a múlt hét folyamán ellátogatott a Radosno detinjstvo Gyermekintézmény újonnan épített, Varázskalap (Čarobni šešir) óvodájába az Adicén. Ez már a második óvoda a városrészben, tavaly novemberben kezdte meg a működését. A 2200 négyzetméternyi területű létesítményben a gyermekeknek 11 helyiség, valamint egy tornaterem áll rendelkezésre, az alkalmazottaknak pedig egy tágas iroda. A városi költségvetésben csaknem félmilliárd dinárt fordítottak megépítésére, a Desanka Maksimović utca 80. alatt lévő létesítmény megnyitásával a várólista 246 névvel rövidült.

A polgármester a látogatás során elégedettségének adott hangot amiatt, hogy az Adice városrészben immáron három hónapja sikeresen működik a Radosno detinjstvo legújabb létesítménye.

– Örömmel tölt el bennünket az a tudat, hogy egyre több polgár költözik ide, és hogy itt alapítanak családot. Ez az önkormányzattól további stratégiai beruházásokat kíván, annak érdekében is, hogy csökkenjen, végül pedig megszűnjön a várólista a Radosno detinjstvo intézményében. Két területen dolgozunk párhuzamosan: mind nagyobb anyagi ráfordítással igyekszünk támogatni a gyermekek óvodai tartózkodását, legyen szó állami vagy magánóvodákról, ugyanakkor igyekszünk bővíteni a meglévő kapacitásokat és új óvodákat építeni – mondta Milan Đurić, majd hozzátette, hogy nemrégiben, a város napján kezdte meg működését a Sündisznócska Házikója (Ježeva kućica) óvoda a Grbavica városrészben. Oda 187 gyermeket írattak be szüleik.

Újvidék volt az első olyan város Szerbiában, amelynek önkormányzata meghozta döntését az ingyenes óvodai tartózkodásról. Ez 2019-ben történt, és mindazon gyermekekre, azaz szüleikre vonatkozik, akik a Radosno detinjstvo létesítményeibe járnak. A városi önkormányzat oktatási költségvetése 8,2 milliárd dinárt tesz ki, az összeg több mint felét a Radosno detinjstvo zavartalan működésére fordítják. Emellett az idén ismételten anyagi támogatást nyújtottak azon családok számára, ahol a gyerekek magánóvodákba járnak. A polgármester hangsúlyozta, hogy a városi önkormányzat amellett, hogy beruház az óvodákba, jelentős forrásokat fordít az Adice városrész infrastrukturális fejlesztésére is.

– A 2012 és 2023 közötti időszakban összesen 1 milliárd 230 millió dinárt ruháztunk be itt. A jelentősebb projektek közül kiemelném az Újvidék–Begecs-kerékpárút megépítését, ami részben áthalad az Adice városrészen, valamint a csatornahálózat megvalósítását, ami talán a legfontosabb az itt élő polgároknak. Felépült az egészségház új épülete is. Az elkövetkező időszakban egy új általános iskola építéséhez szükséges tulajdonjogi kérdések megoldásán fogunk dolgozni, és remélem, hogy a városrész hamarosan egy iskolával is gazdagodhat majd – fogalmazott a polgármester.