2024. február 20., kedd

Szülőföld Kiállítás Újvidéken

Dragana Milošević tartományi művelődési titkár, valamint Aleksandar Sofić tartományi regionális fejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár részt vett a vasárnap megtartott ötödik Szülőföld Kiállításon, amelyet az Újvidéki Vásár csarnokában tartottak meg. A Kiállítást Miloš Vučević védelmi miniszter nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, hogy a közös identitáskultúrát nem tudják korlátozni a közigazgatási határok.

– Ahhoz, hogy másokat tiszteljünk, természetes, hogy először magunkat tiszteljük. Szeretni kell a családunkat ahhoz, hogy szeretni tudjunk másokat, és ugyanez vonatkozik az országra is. Fontos, hogy megőrizzük a közös szellemiséget, a kultúrát – mondta Vučević.
Nikola Selaković munkaügyi és foglalkoztatási miniszter szerint  Újvidék ezzel az eseménnyel ismét megerősíti, hogy a város Szerbia kulturális központja.

Aleksandar Sofić szerint a rendezvény összekapcsolja a szerbiai és a régió intézményeinek képviselőit.

– A vásár lehetőséget teremt az üzletemberek összekapcsolására, mindezt azzal a céllal, hogy megőrizzük hagyományainkat és kultúránkat – mondta Sofić, aki hozzátette, a kiállítók és látogatók évről évre emelkedő száma amellett szól, hogy egyre erősebb visszhangot kapnak azok az összejövetelek, amelyek a szerb nép egységét hirdetik a térségben.

Igor Crnobarac, Újvidék alpolgármestere szerint nem véletlen, hogy Újvidék a házigazdája az ilyen jellegű gyűléseknek.

– Szerb Athénunk sokak új otthonává vált, akik a háborús események miatt otthon nélkül maradtak, és biztos vagyok benne, hogy ma mindannyian otthon érzik magukat Újvidéken – mondta Crnobarac.

A rendezvény célja a szerbiai és a térségbeli intézmények, szervezetek, egyesületek közös munkájának erősítése, valamint az ország gazdasági, kulturális és turisztikai potenciáljának népszerűsítése szerte a világon.