2024. június 22., szombat

Újvidék vendégmunkásainknak is

A város művelődési kínálatát népszerűsítik Frankfurtban

Dalibor Rožić, a városi tanács kulturális ügyekkel megbízott tagja részt vett a frankfurti Roßmarkt téren megrendezett Művelődési napok – Szerbia elnevezésű eseményen, amelyet immáron második alkalommal rendezett meg Szerbia frankfurti főkonzulátusa, a Hesseni Szerbek Központi Tanácsával és a frankfurti szerb ortodox egyházzal és más helyi szerb egyesületekkel együtt.

Dalibor Rožić elmondta, hogy a szervezőknek köszönhetően az újvidéki önkormányzat is lehetőséget kapott arra, hogy bemutassa kulturális, idegenforgalmi és gazdasági potenciáljait ezeken a vidékeken is, ott, ahol több tízezer szerb állampolgár él és dolgozik.

– Lehetőséget kaptunk arra is, hogy kapcsolatokat alakítsunk ki az érdekelt, német partnerekkel, valamint német városok képviselőivel. Újvidéknek valóban van mivel büszkélkednie. Amellett, hogy soknemzetiségű és vallásfelekezeti szempontból is sokszínű közösséget alkot, a fiatalok városa, egyetemi, gazdasági, kulturális és sportközpont. Az utóbbi években az információs technológia központjává vált. Amire különösen is büszkék vagyunk az az, hogy nemrégiben két tekintélyes címet is viselhetett, mégpedig az Európa Ifjúsági Fővárosa és az Európa Kulturális Fővárosa címet. Városunk a modern európai értékek felé irányul, de ugyanakkor a hagyományos értékeket is ápolja, azokat, amelyek hozzájárulnak identitásunk megőrzéséhez – fogalmazott Rožić.

A kétnapos rendezvényen gazdag kulturális-művészi programot szerveztek a szabad ég alatt, színházi előadásokat, koncerteket. Fellépett a Garavi sokak együttes és az újvidéki tamburások, emellett képzőművészeti szakköröket, gyermekeknek szóló műhelymunkákat, népzenei előadásokat és sportversenyeket is megtartottak. A standokon bemutatták Szerbia és Újvidék idegenforgalmi kínálatát, gazdasági lehetőségeit, szó esett a sportsikerekről, az ott élők megismerkedhettek történelmi és kulturális örökségünkkel.

Nyitókép: Frankfurt belvárosa (Fotó: Wikipédia)