2024. július 24., szerda

Felavatták dr. Batthyány-Strattmann László emléktábláját

Oroszlámoson gazdag művelődési műsor kíséretében adták át az emléktáblát

Cikkünkhöz képgaléria kapcsolódik, amely ITT érhető el!

Szombaton délelőtt Oroszlámoson, a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházánál felavatták dr. Batthyány-Strattmann László emléktábláját, amely a székház homlokzatán kapott helyet. Ünnepi műsort adtak az egyesület szakcsoportjai, valamint a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület Tiszácska leánykara. 

Az eseményen részt vett Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Újhelyi Nándor, a törökkanizsai képviselő-testület elnöke, Kiss Tóth Erika, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség alelnöke, Kormányos László, Tartományi Sport és Ifjúsági segédtitkár, Jaksa Róbert, a Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára, Ótott Róbert, a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság titkárhelyettese, valamint Jerasz Anikó, a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ igazgatója is.

A rendezvényt Újhelyi Nándor nyitotta meg. Elmondta, hogy ezen a napon, 1870-ben született dr. Batthyány-Strattmann László. Hozzátette, hogy az egyesület 2011-es megalakulásánál egy olyan neves személyt kerestek névadóként, aki ehhez a közösséghez és néphez köthető, ugyanakkor az egyetemes magyar kultúra vonatkozásában is kiemelkedőt alkotott.

A Pántlika néptánccsoport Somogyi táncokat adott elő az utcán (Fotó: Gergely Árpád)

A Pántlika néptánccsoport Somogyi táncokat adott elő az utcán (Fotó: Gergely Árpád)

– Segítségünkre sietett Szabó József, Szenteleky-díjas helytörténet-kutatónk. Lelkes, odaadó munkájának köszönhetően a Batthyány család e vidéken kifejtett áldásos tevékenysége nem merült feledésbe. Dr. Batthyány-Strattmann László személye és munkássága újfent ismertté vállt mindenki számára. Őt a szegények orvosának nevezzük, hiszen az összes birtokának a bevételét a szegény sorsú emberek gyógyítására fordította. Dr. Batthyány-Strattmann Lászlót 2003. március 23-án avatta boldoggá Szent II. János Pál pápa. Az MNT támogatásával és e közösség rendíthetetlen kitartásának köszönhetően állítunk emléktáblát. Köszöntet mondunk az alapítótagoknak és mindazoknak, akik az elmúlt több mint 10 évben egyesületünket és közösségünket támogatták, erősítették – fogalmazott Újhelyi Nándor.
Fremond Árpád a jelenlévőket köszöntve elmondta, hogy az emléktábla emlékeztet a múltunkra, valamint eszközként felkarolhatjuk, hogy formáljuk vele a jövőt. 

– A vajdasági magyar közösség gazdag tárgyi hagyatéka megjeleníti a történelmi és kulturális örökségünk sokszínűségét. Tükrözi a különböző korok és hatások lenyomatait, valamint az évszázadok alatt gondosan kiforrott egyedi, vajdasági magyar lelkületet. Egyediek vagyunk a történelmi Délvidékként, és gazdagok vagyunk a jelenben nyelvi, szellemi és a tárgyi értékkészletünket tekintve is. Az emléktábla révén ezen a napon ehhez tudunk hozzáadni. Egy újabb tárgyi értékkel gazdagítjuk a kulturális térképünket – fogalmazott az MNT elnöke.
Fremond Árpád hozzátette, hogy az MNT örömmel tett eleget az egyesület felkérésének az emléktábla felavatása kapcsán.

– Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy ne felejtsük a múltunkat és azokat a meghatározó személyeket, akik tettek a közösség megmaradásáért egykoron. Példaértékű, hogy az egyesület dr. Batthyány-Strattmann László nevét viseli, és az emlékét őrzi. Nekünk az MNT-n belül segítenünk kell azokat a kis szórványközösségeket, amelyekben ápolják magyarságunkat és óvják identitásunkat. Nem volt kérdés, hogy segíteni fogjuk anyagilag az emléktábla elkészítését, valamint minden olyan egyesület további munkáját is támogatjuk, amely a szórványban tevékenykedik – tette hozzá Fremond Árpád.

Az ünnepi műsor a székház nagytermében folytatódott, ahol levetítették a Tegnapok öröksége Torontálban dokumentumfilmet.

Nyitókép: Az emléktáblát Fremond Árpád, az MNT elnöke és Szorcsik Melinda, az egyesület elnöke leplezték le (Fotó: Gergely Árpád)