2024. július 13., szombat

Újra néptánctábor Firigyházán

Ötven gyerek tánca veri fel a bánáti falu csendjét

A hét folyamán néptánctábort tartanak Firigyházán, a Ricze-emlékházban. A Tiszagyöngye Művelődési Egyesület immáron nyolcadik alkalommal szervezte meg a bánáti gyerekeknek a tábort. Összesen 50 Törökkanizsa községbeli fiatal vesz részt a néptánctáborban, és a változó időjárás ellenére nagy lelkesedéssel próbálnak és készülnek a sátor alatt. Kovács Magdaléna, a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület elnöke elmondta, hogy Majdányról, Rábéról, Oroszlámosról és Törökkanizsáról érkeztek a gyerekek. Hozzátette, hogy a fiatalabbak 8 órakor autóbusszal érkeznek meg, és egészen 18 óráig a Ricze-emlékházban vannak, az idősebbek pedig ott is alszanak sátorban vagy a házban.
– Az emlékház már öt éve ad helyet a tábornak, úgy hiszem, hogy itt megtaláltuk a helyünket. Nagyon szeretnek a gyerekek a csendes falusi környezetben, jól érzik magukat. A Törökkanizsáért Egyesületé a ház, és ők bocsátották a rendelkezésünkre. A tábort a környékbeli egyesületek összefogva és egymást segítve szervezik meg. Az oroszlámosi Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesületből és a Vadvirágok Művelődési Egyesületből is jöttek táncosok, a Kéknefelejcs kézimunkacsoport pedig fánkot készít nekünk. Nagy intenzitással folyik a munka, 9 órától fél 11-ig a kiscsoporttal foglalkoznak az oktatók, utána pedig az idősebb néptáncosokkal. Mindkét csoport külön koreográfiát tanul, amelyet majd őszre folytatnak tovább. Közös produkciót is készítenek szokás szerint, amelyet a Szent István-napi ünnepségen mutatnak be. Fantasztikus érzés, amikor 40–50 gyerek van fent a színpadon. Idén szerényebb támogatásokból valósítottuk meg a tábort, ennek ellenére mindent megoldunk – mondta Kovács Magdaléna.
Újhelyi Nándor, a törökkanizsai képviselő-testület elnöke is kilátogatott a táborba, és rámutatott arra, hogy a község területén számos olyan művelődési egyesület és civil szervezet működik, amelynek munkáját az önkormányzat pályázatok révén támogatja.
– Fontos, hogy folyamatosan támogassuk azokat az egyesületek, amelyek kifejezetten gyerekekkel foglalkoznak. Azok az összegek, amelyek az önkormányzat rendelkezésére állnak, önmagukban nem elegendőek, hogy megfelelően támogassuk az egyesületeket, de jelenleg ez a helyzet. Örülünk neki, hogy a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület szervezésében már nyolcadik alkalommal valósul meg a néptánctábor. Csaknem egy héten keresztül a község területén élő gyerekeknek különféle tánc- és népdaloktatást, valamint hasznos időtöltést nyújtanak. Az infrastruktúra biztosított, valamint az emlékházat is minden évben fejlesztjük. Az önkormányzat a továbbiakban is igyekezni fog minél nagyobb támogatásban részesíteni az egyesületeket. A szülők is tudják, hogy itt a néptánctáborban a gyerekek jó helyen vannak és jó dolgokra tanítják őket. Az itt szerzett tudást a későbbiekben kamatoztathatják. A tábor nagyon jó csapatépítő, emellett lehetőség van a barátkozásra és az utazásra is, ami nagyon fontos a mai világban – fogalmazott Újhelyi Nándor.
A táncosok ottjártamkor ötperces pihenőt tartottak, amelynek során sikerült néhány szót váltanom Varga Viola oktatóval, aki elmesélte, hogy a következő évi anyagot gyakorolják a táborban.
– Most kazárbokri táncokat tanítunk a kisebb korosztálynak. Ebben a népes csoportban alsó és felső osztályos tanulók vannak. Az itt megtanultak nagy lendületet adnak, és jövőre sokkal könnyebben megy a munka. Sárközi koreográfiával fognak a gyerekek fellépni a Szent István-napi ünnepségen. A nagyobb csoportnak erdélyi ördöngösfüzesi táncanyagot tanítunk, ami az ő korosztályuknak megfelelő, valamint készülünk a szeptemberi táncháztalálkozóra is, ahol sárközi táncokkal lépnek fel. A gyerekek egyre könnyebben veszik az akadályokat, de a váltás nagyon nehéz volt nekik, mivel ezek egészen más típusú táncok, mint amit eddig tanultak. Ilyenkor mindig van egy kis fennakadás, de ma már egész jól ment. Ez valószínűleg az időjárásnak is köszönhető, jó, hogy lehűlt kicsit a levegő – mondta az oktató.
Rakazov Alen Törökkanizsáról érkezett, ő már visszajáró, hiszen másodszor jött. Elmondta, hogy kazárbokri táncokat tanulnak, és nagyon jó a hangulat.
– Kiváló a társaság, jókat táncolunk, beszélgetünk és játszunk. Mindennap reggel busszal jövünk, és estefelé megyünk haza. Finom ebédet és uzsonnát is kapunk, mindenki nagyon kedves. Jövőre is jönni fogok mindenképp – mesélte Rakazov Alen.
Vas Mária az ügyeletes szakács a táborban, aki minden évben csak azért elutazik Firigyházára, hogy főzzön a gyerekeknek. Elmondta, hogy általában azt készít, amit a gyerekek legjobban szeretnek.
– Spagettit, palacsintát, fánkot, pizzát és hasonlókat készítünk, ezeket mind nagyon szeretik. Tegnap pont babot főztem, és meglepően nagyon sok fogyott, volt, aki kétszer is szedett. Uzsonnára a legtöbbször gyümölcsöt kapnak, de néha egy kis eurókrémes kenyér is az asztalra kerül. Készítettem nekik nápolyit délután, mire reggel jöttem, már hűlt helye volt. Szeretek ide járni és főzni a gyerekeknek – mondta Vas Mária.

A tábort a Magyar Nemzeti Tanács, Törökkanizsa önkormányzata és a Csoóri Sándor Alap támogatta.

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele