2024. július 18., csütörtök

Pacsér ünnepelt

Falunap délelőtt az Akácosban, este a labdarúgópályán

Selo, to smo mi – A falu mi vagyunk – Wir sind das Dorf címmel ünnepelte meg az idén 16. alkalommal is települése napját Pacsér. A rendezvény hagyományosan horgászversennyel kezdődött az Akácosban, amire ezúttal 32-en ragadtak horgászbotot. A megmérettetést 8,5 kilogrammos összsúllyal, illetve egy 4,5 kilogrammos hal kifogásával a pacséri Dragić Zoltán nyerte meg, Matasovčić Damir vehette át a második helyezésért járó elismerést, harmadik helyen pedig Tóth Pál végzett. A jubiláló pacséri véradókat a Vöröskereszt topolyai szervezete közgyűlésének az elnöke, Kiss Zoltán és helyettese, Kospenda József köszöntötte, illetve Budimir Marić titkár nyújtotta át az elismeréseket. Ötszörös véradóként Graca Gulyás Hajnalkát és Simon Gábort szólították, tízszeres véradásért Horváth Tivadart jutalmazták, harmincötszörös véradásért Végel Árpádnak mondtak köszönetet, ötvenszeres véradásért pedig Makai Róbertnek. A babgulyásfőző versenyre 60 csapat nevezett, a legízletesebb ételt a zsűri döntése értelmében Kardos Anett készítette, így ő vehette át a rendezvény támogatói, a falubeli vállalkozók által biztosított értékes nyereményeket és a bográcsot. Második lett Majláth Dávid, harmadik helyen pedig Marton László főztje végzett.

A pacséri Sung Taekwondoklub színpadi bemutatója (Kazinczy Paszterkó Diana)

A pacséri Sung Taekwondoklub színpadi bemutatója (Kazinczy Paszterkó Diana)

A program délután a helyi Szilágyi Gábor Amatőr Képzőművészeti Csoport tárlatával, díszmadár-kiállítással, ingyenes lovaglási lehetőséggel, légvárral, majd este tűzoltó- és taekwondobemutatóval folytatódott. Az immár tömeges közönség előtt volt lehetősége bemutatni a muzslyai Petőfi Sándor Művelődési Egyesületnek a népszerű költőnk születésének 200. évfordulója alkalmából, a Mozdulj, Petőfi! programsorozat keretében készített összeállítását. Ezt követően az alsós diákok zenés-táncos produkciója volt soron, majd Szabolcski Szabolcs tanácselnök üdvözölte a szép számban megjelenteket, összegezte a település elmúlt egy évét, kitért a gázvezeték-hálózat kiépítésére és a töretlen népszerűségű gyógyfürdőre. Beszédében kiemelte, hogy a legutóbbi népszámlálási adatok szerint a faluban 1908 személyt tartanak nyilván.

Ezt követően a Pacséri Magyar Dalkör és az idén 49 éves pacséri citerazenekar, a néptáncosok és a Moša Pijade Általános Iskola diákjainak színpadi fellépését, az oromhegyesi és a csantavéri vendégek bemutatkozását sajnos elmosta az eső, de a várva várt tűzijátékot és Nagy Feró fellépését nem akadályozta meg. Így a záport követő szemerkélő eső ellenére is nagy tömeg érkezett a labdarúgópályán felállított színpadhoz, és a népszerű előadóművész slágereire több korosztály bulizott együtt felhőtlenül, majd DJ Alen szórakoztatta a legkitartóbbakat.
A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere a munkatársaival, a délelőtti órákban jelen volt Saša Srdić, a képviselő-testület elnöke is. Továbbá Pacsérral ünnepeltek a falu testvértelepüléseinek képviselői és a környező falvak tanácselnökei, illetve több száz helyi, környékbeli és más községekből érkezett Nagy Feró-rajongó is, sőt több külföldön élő egykori pacséri család is erre a napra időzítette a szabadságát.

Nyitókép: Szombaton délelőtt megtelt a pacséri Akácos ünneplő családokkal, baráti társaságokkal, a falunapi horgászverseny és főzőverseny résztvevőivel