2024. július 16., kedd

Tomoson a tengerig

Kismotorokon is nagy utat lehet bejárni

Három vállalkozó szellemű kismotoros az elmúlt szombat hajnalán útra kelt Topolyáról. Ahogyan azt tervezték is, a horvát tengerpartig motoroztak, majd visszafelé részt vettek a Tomos Zagorje Moto Klub motorostalálkozóján. Faragó Adrián, Misinszki Sándor és Totajev Krisztián egy, az 1970-es években, valamint egy ’84-ben és egy, a 90-es évek elején gyártott Tomos motorkerékpáron tette meg a mintegy 1500 kilométeres távot.

Adrián elmondta, hogy Gornja Stubicán részt vettek a motorostalálkozón, amelyet Ivan Benko szervezett meg Tomos Játékok elnevezéssel. Benkóval a kapcsolatot az interneten vette fel egy csoportban, amelyet a Tomos motorok kedvelői alapítottak. Meghívták a találkozóra, Totajevvel és Misinszkivel pedig eleget is tettek a meghívásnak. Végül kiderült, hogy ők érkeztek a találkozóra a legtávolabbról, amiért külön serleget és oklevelet vehettek át. Útközben rengeteg szép élménnyel gazdagodtak. A tengeren sokan fotózták a táblájukat, hiszen kuriózum, hogy ilyen messziről ilyen járművel érkeztek. Amikor megálltak pihenni, az elhaladók rendre megálltak, és megkérdezték, nincs-e valami baj, kell-e segítség. Vendéglátóik pedig ingyenes szállást és teljes ellátást biztosítottak számukra, teletankolták a járműveiket is. Nem utolsósorban új barátokra és ismeretekre tehettek szert. Vadregényes tájakon is motoroztak, volt, ahol csak első sebességfokozatban lehetett az emelkedőn felkapaszkodni. Crikvenica közelében érték el a tengerpartot. Az apróbb műszaki hibákat útközben ki tudták küszöbölni, de hangsúlyozták, hogy ilyen útra csak azok induljanak el, akiknek megfelelő ismereteik és tapasztalataik vannak a szereléshez, a motorok javításához.

Misinszki Sándor már régi topolyai motorosnak számít, hiszen 1952 februárjában született. Első Tomos márkájú járművét 1969-ben vásárolta, azóta motorozik. Már 1971-ben nagy utakra vállalkozott, szintén kismotorral. Megjárta Ausztriát, Olaszországot, majd Svájc, Liechtenstein érintésével Németországban a Boden-tóig jutott el, tizenhét nap alatt csaknem 2500 kilométert megtéve. Útközben sátorban az út mellett vagy autóskempingekben aludtak. Problémák is akadtak útközben, de megoldották a fék alkatrészeinek, illetve a gyertyának a cseréjét. Jelenlegi járművét 1982-ben vette, egy Tomos 15 SLC ’81-es kiadásút. Több mint 75 000 kilométert tett meg vele eddig, és komolyabb műszaki probléma nem adódott a járművel. Ez is bizonyítja a mondást, miszerint Tomosszal ki lehet menni a világból.

A 70-es, 80-as évek kedvenc járgányai voltak az egykori Jugoszláviában a Tomos motorkerékpárok. Abban az időben a jogosítványt az iskolában meg lehetett szerezni 16 éves kortól a kismotorokra, és az idősebbek közül nagyon sokan nosztalgiával emlékeznek az első ilyen járművükre. A szlovén gyártó előbb a Puch licence alapján gyártott járműveket, majd a 60-as években a Colibri motorkerékpárokkal kezdte a hazai piac meghódítását. Utána jött az APN 4-es, az APN 6-os, illetve a Tomos Automatic különböző változatai. Ma már az elektromos kerékpárok hódítanak, a Tomos segédmotorosai jóformán oldtimernek tekinthetőek.

Faragó Adrián néhány évvel ezelőtt Topolyáról Kúlára költözött, ahol Free Bikers Tomos néven alapított motorosegyesületet. Elmondta, hogy a szóban forgó merész vállalkozásukhoz sikerült támogatókat is találni. A kúlai Euroauto biztosítóügynökség, egy szintén kúlai motorkerékpár-szerviz, a Pap Biciklar és a nagybecskereki Heppy Vez varroda is támogatta őket. A jövőben további találkozókra, akár nagy távolságokra terveznek elutazni, illetve helyben is terveznek találkozókat a Tomos kedvelőinek.

Nyitókép: Totajev, Misinszki és Faragó 1500 kilométert tett meg kismotoron (Free Bikers Tomos)