2024. július 16., kedd

Küszöbön a dinnyeszezon

Újkrumplit már 50–60 dinárért is vásárolhatunk a topolyai és a kishegyesi piacon

Talán a meleg miatt, talán egyéb okokból, de nem volt túl sok a vevő sem és az eladó sem a topolyai és a kishegyesi piacon kedden. Az élénkpiros húsú görögdinnyét 80 dinárért kínálták, amelyet akciós árként tüntettek fel. Az árusok bevallása szerint többnyire még az Észak-Macedóniából és Görögországból behozott dinnyéket árulják. A topolyai piacon az egyik asztalon szégyenlősen már ott lapult a hazai szabadföldi dinnye is. A húsa azonban még nem volt olyan piros, mint a behozatalié, de ez napokon belül megváltozik. A termelők és az eladók egyöntetű véleménye szerint egy-két hét múlva kezdődik a hazai dinnye főszezonja. A hazai sárgadinnye viszont már megjelent, 100–150 dinárt kértek kilójáért.

Meggyből és kajszibarackból is viszonylag nagy volt a kínálat, és megjelent a piaci strandokon a péter-páli alma, az őszibarack és a nektarin is. Az alma általában 80 dinárba került, de ennél olcsóbbat is lehetett találni. Az őszibarack 130 dinárba került, a kajsziért – minőségtől függően – 150–250 dinárt kértek. Közép-Szerbiából áfonyát is hoztak a topolyai piacra. A sötétlila bogyók iránt viszonylag nagy volt az érdeklődés. Az árus szerint vegyszermentesen termelik, és nagyon egészséges.

A bácskossuthfalvi Kovács Ferenc tetszetős kinézetű, egyben zamatos meggyet árult. Elmondta, hogy ez nem helyi fajta, nem a feketicsi meggy valamely klónja, hanem Kántorjánosi fajta, ami valamivel később érik, mint a helyben népszerű és elterjedt feketicsi meggy, egy kicsit az íze is savanykásabb annál, de azért kellemes, magyarországi viszonylatban jól ismert a fajta. A termelő néhány batátapalántát is felkínált a vevőknek. Elmondása szerint elsősorban saját részre termelnek édesburgonyát, és a kimaradt palántákat értékesíti. A piacokon egyébként a paradicsomért 130–160 dinárt kértek. Az újkrumpli kilójáért 50–70-et kértek, nagyobb mennyiséget 500 dinárért is meg lehetett venni. A paprikáért kilónként 200 dinárt kellett fizetni, illetve 10–20 dinárt kértek darabjáért. A sárgarépa és a petrezselyem csomója 100–150 dinárba került, az uborka kilójának ára 80 és 120 dinár között alakult a keddi piacon.

Nyitókép: Tóth Péter felvétele