2024. június 14., péntek

Két nyitott pályázat

Kisvállalkozókat és családokat támogat a topolyai önkormányzat

A gazdaság, a mezőgazdaság, valamint a családok támogatása stratégiai fontosságú az önkormányzat szempontjából. Ezt többször is hangsúlyozta a község polgármestere. A mezőgazdasági termelők, a bejegyzett családi gazdaságok támogatására a mezőgazdasági és vidékfejlesztési programon keresztül közel 14 millió dináros összeget irányoztak elő az előző évben is. A pályázók vissza nem térítendő támogatást, költségtérítést igényelhettek több kategóriában. Szatmári Adrián, a község polgármestere elmondta, hogy ezt a pályázati formát szeretnék majd a jövőben is fenntartani, mert ezzel azt szeretnék elérni, hogy a mezőgazdasági termelők még jobban pozicionálhassák magukat a piacon. Az idén is előirányozták az összeget a költségvetésben és a termelők pályázhatnak majd ebben az évben is. Azt is elmondta, hogy a mezőgazdaság mellett fontosnak tartják a gazdasági szereplők támogatását is. Elsősorban a kis- és mikrovállalkozásokra koncentrálnak. Tavaly indult el a gazdaságfejlesztési program Topolya községben. Akkor 13 szerződést írtak alá a kisvállalkozókkal, összesen 1,2 millió dináros keretet irányoztak elő, ami kiosztásra került. A polgármester elmondta, hogy ezt a pályázati formát szeretnék majd a jövőben is folytatni. Az idei évi pályázati kiírás már meg is jelent, az eszközöket megduplázták, 2,5 millió dináros keretet szabtak meg erre a célra. Most került kiírásra, még nyitva van ez a pályázat. A polgármester arra buzdított mindenkit, hogy pályázzanak és éljenek ezzel a lehetőséggel. Azt is hozzátette, hogy jelen pillanatban nyitva van még egy pályázati lehetőség. Autós biztonsági gyermekülésre lehet pályázni. A kisgyermekes családokat szeretnék ezzel támogatni. Az erre vonatkozó pályázati formát is tavaly jelentették meg először. Akkor összesen 139 autós gyermekülés került kiosztása. A költségvetésből mintegy 1 millió dinárt irányoztak elő erre a célra.

– Úgy gondoljuk, hogy ez is egy fontos intézkedés volt és egy nagyon népszerű intézkedés, ezért a folytatása mellett döntöttünk. Az elkövetkező egy hónapban tudnak a családok pályázni az autós gyermekülések odaítélésére – fogalmazott a polgármester.

A legfeljebb tíz személyt foglalkoztató kisvállalkozók május 29-ig pályázhatnak eszközbeszerzésre. A feltételek a kiírásban természetesen részletesen fel vannak sorolva, ami a község honlapján is elérhető. Az űrlapok is letölthetőek onnan, vagy átvehetőek a közigazgatás iktatójában. A Vállalkozásfejlesztési Költségvetési Alap folyósítja majd a támogatást, melynek összege az eszköz nettó értékének 50 százalékát, illetve legfeljebb 150 ezer dinárt tehet ki. A biztonsági gyermekülésre a pályázati igényeket június 13-ig lehet átadni. Feltétel, hogy a szülő rendelkezzen személygépkocsival, valamint, hogy a gyermek 2023. május 1-je és 2024. május 1-je közötti időszakban született.

Nyitókép: A kisvállalkozók pályázatának tavalyi kedvezményezettei (Tóth Péter felvétele)