2024. május 18., szombat

A színészmesterség első lépcsője

Lelkes diákszínjátszó csoportok Bácskossuthfalván

Tizenegyedik alkalommal zajlott diákszínjátszó találkozó az Id. Kovács Gyula Általános Iskola és a Moravicai Értelmiségi Fórum közös szervezésében a helyi színházteremben. A falubeli gyerekekkel együtt 10 csoport lépett színpadra, amelyek Kispiacról, Ludasról, Csantavérről, Bácsgyulafalváról, Topolyáról, Zentagunarasról és Gunarasról érkeztek. Az idei programot zsűriként az újvidéki Molnár Róbert színész, bábművész értékelte.
– A diákszínjátszó találkozók jelentősége abban van, hogy mindegyik kis csapat egy-egy közösséget kovácsol össze, és a gyerekek nagyon sok mindent tapasztalhatnak, tanulhatnak egy ilyen közegben. Az igazán jó gyermekdarabot az jellemzi, hogy a gyerekek felszabadultan játszanak, és a legmélyebb önmagukból adják elő a szerepüket. Ez valójában minden jó színdarab, így a felnőttjáték ismérve is. A bácskossuthfalvi találkozó igen változatos képet ad, vannak olyan előadások, amelyek profi színészek közreműködésével születtek, és vannak, amelyeket tanárok tanítanak be. Nem azért szembetűnő a két rendezés közötti különbség, mert a pedagógusok kevésbé lennének tehetségesek, csak ők egyszerűen más szempontok alapján dolgoznak. Így nem feltétlenül garantálja egy gyermekdarab sikerét, ha hivatásos színházas segítségével kerül színpadra. Ugyanakkor egyértelmű, hogy nekik vannak már jól bejáródott módszereik, amelyek könnyebbé teszik a felkészülést – nyilatkozta.
Dr. Crnkovity Gábor iskolaigazgató, a MÉF elnöke elmondta, hogy ezúttal is ismerős, baráti színjátszó csoportokat hívtak meg a színpadra. 
– Találkozónk lehetőséget ad az alsós és a felsős korosztálynak is a bemutatkozásra. Örömmel tölt el bennünket, hogy a csapatok és a pedagógusaik évek óta töretlen lelkesedéssel készülnek hozzánk. Nagyon izgalmas, érdekes az idei repertoár, érkeztek hozzánk hagyományos és kortárs feldolgozásokkal, idén musicalünk is van. Az igazi kőszínházi előadások elődjei ezek a darabok, és lehet, hogy most a mi színpadunkról mosolyog ránk egy-egy leendő hivatásos színészünk – hallhattuk az igazgatótól.
A találkozót a tartományi oktatási titkárság, a topolyai önkormányzat és Bácskossuthfalva helyi közössége támogatta.

Nyitókép: A bácsgyulafalvi csoport A válogatós királykisasszony című darabot adta elő Vörös Imelda rendezésében / Kazinczy Paszterkó Diana felvétele