2024. május 21., kedd

Tudósokat nevelnek

Fizika-kémia tábort szerveztek a napokban Pacséron

Az idén XXIV. alkalommal szervezte meg a Fizika-kémia általános iskolai tehetséggondozó diáktábort a GENIUS – a tehetséges diákokért mozgalom a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete közreműködésével, a pacséri Moša Pijade Általános Iskolában. A rendezvény keretében az oktatók ezúttal hat napon át foglalkoztak a gyerekekkel tanítás után és hétvégén, Magyarország kormányának belügyminisztériuma támogatásával. A táborban naponta 44 diák vett részt a településről és a szomszédos Id. Kovács Gyula Általános Iskolából – tudtuk meg Ortó Kanyó Anikó tanárnőtől, az egyik szervezőtől. 
– Táborunk nem titkolt célja, hogy a természettudományokat olyan oldaláról mutassuk be a gyerekeknek, amivel a tanórákon nincs alkalmuk találkozni időszűke miatt. Például marhaszemet és halat is boncoltak, a földrajzhoz köthető fizikai-kémiai kísérleteket is végeztek, hallhattak a hormonokról. Nem mellékesen, a tehetséggondozás is a céljaink között szerepel, hogy felkaroljuk azokat a tanulókat, akik koncentrált figyelmet tanúsítanak a természettudományok iránt – hallhattuk, mint ahogy azt is, hogy az elmúlt években is igyekeztek bevonni a programba a Vegyészeti és Technológiai Iskolát, a tanárait és diákságát, hogy ők is népszerűsítsék a természettudományokat, a kísérletezést. Mint ahogy magát a tanintézményt is a pályaválasztás előtt álló tanulóknak. 
Az idén mi kerekedtünk fel egy autóbusznyi gyermekkel Szabadkára, hogy megismerjük magát az intézményt és a laboratóriumait. Hálásak vagyunk Perna Attilának, aki nagyon hatásosan és látványosan mutatta be a lángfestészetet és a különböző oxidációs reakciókat, valamint a „vulkánkitörést”. A korábbi napokon Kocsis Gábor tartott interaktív előadást, továbbá Gáspár Hargita, Haverpus Zagorka, Jónás Szabina tanárnő és Virág Zsolt tanár úr foglalkozásai mellett jómagam is igyekeztem bővíteni a gyerekek ismereteit. A tábort csapatjáték tette izgalmasabbá, aminek az eredményét a zárónapon hirdettük ki, és adtuk át az ajándékokat – hallhattuk, mint ahogy azt is, hogy az elismerő oklevelek kézbesítésénél jelen volt a pacséri iskola igazgatónője, Méhészkei Kiss Gizella, aki köszönetet mondott a szervezőknek, a gyerekeknek pedig a tudásvágyért, hiszen a tanár akkor a legboldogabb, ha a tanuló érdeklődik a tananyag iránt. A jelenlevőket Korencsi László, a VMPE alelnöke is üdvözölte, és arra buzdította a gyerekeket, hogy ha van rá lehetőségük, legyenek tudósok, és foglalkozzanak valamelyik tudományággal.

Nyitókép: A tábor zárónapján részt vett pacséri és bácskossuthfalvi gyerekek csoportképe Ortó Kanyó Anikó szervező, Gáspár Hargita, Virág Zsolt előadó és Méhészkei Kiss Gizella igazgatónő társaságában