2024. május 18., szombat

Az egészségház napját ünnepelték Topolyán

Sikeres négyéves periódust tudhat maga mögött az intézmény

Dr. Hadzsy János a topolyai egészségház névadója 173 évvel ezelőtt, áprilisban született, ezért 2005 óta ebben a hónapban igyekeznek megszervezni az egészségügyi intézmény napját. Szerdán délben megkoszorúzták az udvarban az egészségház névadójának szobrát, előtte alkalmi ünnepség keretében dr. Illés Csilla igazgatónő beszámolt az egészségházban történtekről, különös hangsúllyal az elmúlt négy esztendőre, amióta az intézmény élén áll.
– A koronavírus még most is jelent ugyan némi fenyegetettséget, de az egészségház munkaközössége a legnehezebb időkben is helytállt. Több mint 32 ezer védőoltást használtunk fel a mögöttünk álló időszakban, a Covid-rendelőben 16 ezer embert vizsgáltunk meg – tudtuk meg az igazgatónőtől, aki emlékeztetett arra, hogy Topolyán regisztrálták több mint négy évvel ezelőtt az első koronavírus-fertőzést Szerbiában. Utána a város mégsem vált gócponttá, ami a helyiek hozzáállásának, a nagyfokú szakmaiságnak köszönhető. Az egészségház igazgatója ünnepi beszédében kiemelte még, hogy ma is lelkiismeretes munkával és összefogással viszik tovább a néhai dr. Hadzsy János örökségét, akinek ismertette érdemeit és életútját is. Az önkormányzat és a támogatók segítségével megvalósított beruházásokról is beszélt, egyben köszönetet mondott mindenkinek, a támogatóknak és elsősorban az intézmény mintegy 200 foglalkoztatottjának. Arról is szólt, hogy vannak ugyan kádergondok, de jó szervezéssel meg tudják oldani az ellátást úgy, hogy a problémákat a betegek ne érezzék meg. Az utóbbi időben korszerűen felszerelt mentőkocsival, röntgen- és ultrahangkészülékkel, a szemészeten használatos korszerű műszerrel is gazdagodott az egészségügyi intézmény felszereltsége. A tetőszerkezetet és a fűtési rendszert is felújították, a szülészeti részleg pedig egy mobil inkubátorral gazdagodik hamarosan.
Dr. Illés Csilla mellett Szatmári Adrián községi elnök is elhelyezte a kegyelet virágait dr. Hadzsy János szobránál. Lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az önkormányzat már nem alapítója ugyan a topolyai egészségháznak, de továbbra is folyamatosan segíti működését.
– Topolya Község Önkormányzata fontosnak tartja, hogy a megfelelő egészségügyi ellátást biztosítva legyen a lakosai számára, ezért továbbra is segítjük a községi költségvetésen keresztül az egészségház működését. Az idén csaknem 4 millió dinárt irányoztunk elő a szívinfarktust szenvedett pácienseknek a kamenicai kardiológiai klinikára szállítására és ellátására, ugyanakkor támogatjuk a falusi rendelők működését is. Erre a célra majd 11 millió dinárt irányoztunk elő. Emellett az idén is az egészségházzal közösen egy olyan akciót indítottunk, ami azt biztosítja, hogy a nyári hónapokban a mentőszolgálatot még egy ügyeletes csapattal bővítsük, ugyanis abban az időszakban van a legnagyobb szükség a mentőszolgálatra. Erre a célra is az önkormányzati költségvetésből irányoztuk elő az eszközöket – nyilatkozta a községi elnök, és végül azt is hozzátette, hogy véleménye szerint nagyon fontos a megelőzés az egészségügyben, illetve a betegségek korai felismerése. A különféle szűrővizsgálatok elvégzésére is költségvetési eszközöket biztosítottak, valamint a terhestornára is irányoztak elő eszközöket az önkormányzat költségvetéséből. A polgármester reményei szerint az idén újraindul a várandós kismamák programja.
Dr. Hadzsy János, az egészségház névadója 1851. április 5-én született Szentesen. Egy személyben volt általános orvos, szülész, sebész és szemorvos. Erélyes megelőző intézkedéseivel elsősorban az ő érdeme, hogy Topolyán 1892-ben nem ismétlődött meg az 1873-ban több mint 500 emberéletet követelő kolerajárvány. A szegényeket ingyen gyógyította. Saját pénzéből vett épületeket, amelyekben rendelőt alakított ki. Az első artézi kút fúrását is anyagilag támogatta, így biztosítva egészséges ivóvizet a lakosságnak. Hamar a helyi közélet egyik főszereplőjévé is vált. Számos társadalmi egyesület a tagjává, elnökévé, díszelnökévé választotta. Tartalmas és tevékeny élete 1903. június 13-án, 52 éves korában hirtelen ért véget. A most is álló szobrát közadakozásból emeltették 1908-ban.

Tóth Péter

Nyitókép: Tóth Péter felvétele