2024. május 18., szombat

Szakmai alázat és hűség

Bambach Róbert-díjat nyert a Fosszilis Mosolycsaló színjátszó csoport

Nagykikindán a közelmúltban zárult a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXVIII. Találkozója, melyen a topolyai művelődési ház berkeiben működő Fosszilis Mosolycsalók társulata is színpadra lépett. A Tomik Eszter, Kovács Nemes Kata, Benei Rebeka, Szakál Barbara, Mák Dorottya, Ularik Emese és Kubik Regina alkotta színjátszó csoport Eugène Ionescu: A kopasz énekesnő ellenszínművét mutatta be, Jankovics Andreának, a társulat vezetőjének rendezésében. Az előadás Bambach Róbert-díjban részesült, Jankovics Andreát az elért eredményekről kérdeztük, elsőként arról, mit jelent a csoport számára ez az elismerés?
– E díj névadójáról Franyó Zsuzsa dramaturg, színikritikus a következőket mondta egykor: „Bambach Róbert rendezését a tökéletesség és a precízség jellemezte. A pontos partitúra és a szakmai alázat és hűség.” Ezért is óriási megtiszteltetés kiérdemelni ezt a díjat, ugyanis az amatőr szemlén a legjobb új formákat kereső produkció nyerheti el. Sokáig kutattam a formáját, az előadás nyelvét. Huszonhárom éve érlelődik bennem ez a darab, hiszen ez volt a színészosztályom diploma-előadása is 2001-ben. Akkor egy sokkal klasszikusabb forma lett rá kitalálva. Azóta sok hegyet és völgyet másztam, és igyekszem a saját határaimat feszegetni, mindig valamiről lerántanám a leplet. Ha a zsűri szerint a nyomában lehetünk Bambach tökéletes és precíz partitúrájának, nagy alázattal és hűséggel folytatjuk az idén megkezdett műhelymunkánkat a középsulis csapattal – tette hozzá a rendező, majd az iránt érdeklődtünk, hogy az a sok építő kritika, pozitív visszajelzés segíti-e a csoport további munkáját?
– Természetesen, mivel elrajzolt, stilizált világot igyekeztünk teremteni, pontosságra, precizitásra törekedtünk. Csakhogy nem tudhattuk, hogy reagál rá a közönség. Azt meg végképp nem, hogy a szakma hogyan fogadja. Már a bemutatónk tíz napja nagy megkönnyebbüléssel járt, hiszen, habár kissé szokatlannak tartotta, mégis szerette a topolyai közönség azt, amit látott. Az pedig, hogy a zsűrinek is elnyerte a tetszését, végképp örömmel töltött el bennünket, mert mi is nagyon szeretjük a kialakított fura világát ennek az ellenszínműnek. Bízom benne, hogy még több alázatra és szakmaiságra ösztönzi majd a csapatot – hallhattuk, és arra is rákérdeztünk, hogy szeretnék-e esetleg szélesebb közönség előtt is színpadra vinni az előadást.
– Minden meghívásnak igyekszünk eleget tenni, és szívesen megyünk mindenhova. Egyelőre megbeszélés tárgya egy temerini vendégjáték, és a Jáccunk Truppot pedig várjuk Topolyára, ahogy a Portugál című darabot is – mondta végül Jankovics Andrea.
Kovács Nemes Kata a darabban Kovátsné szerepét alakította, amiért elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó Ferenczi Ibolya-díjat.
– Amellett, hogy nagy megtiszteltetés a zsűri döntése, végzős gimnazistaként egyfajta visszaigazolás is, hogy érdemes ezt a szakmát folytatnom. Ugyanis felvételizni szeretnék az Újvidéki Egyetem Művészeti Akadémiájára. És ami miatt úgy érzem, hogy büszke lehetek magamra, hogy Kovátsné szerepe volt életem első főszerepe, és nagyon nagy örömmel tölt el, hogy vele lettem díjazott – fogalmazott Kata.
A színjátszó csoport elnyerte a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház különdíját is, emellett Tomik Eszter A kopasz énekesnő című előadásban nyújtott kiváló alakításáért, Kováts úr szerepének megformálásáért a zEtna Kiadó könyvcsomag-különdíját vehette át.
A topolyai Fosszilis Mosolycsalók április 19-én Zentán viszi színre következő alkalommal az ellenszínművet, a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjén.

Nyitókép: A kopasz énekesnő ellenszínműve a topolyai színjátszó lányok előadásában / forrás: Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszás Facebook-oldala