2024. május 18., szombat

Lélekben rendben

Jánoshalmán jártak a bérmálkozásra készülő topolyai hittanosok

Első alkalommal szervezték meg az elmúlt hétvégén Jánoshalmán a testvértelepülések: Temerin, Szenttamás és Topolya bérmálkozásra készülő hittanosainak találkozóját, Bajkó Károly koordinálásával. A topolyai plébániáról kilenc 8. osztályos tanuló volt jelen, Nagy Majlát Ágota magyartanárnő és Sáfrány Dávid atya, temerini káplán kíséretében.
– A Lélekben rendben címet viselő projekt célja az volt, hogy segítse a fiatalok lelki felkészülését a bérmálkozásra. A hittanosok olyan témákról hallhattak előadást Seffer Attila kiskunhalasi plébánostól, amelyek a legjobban foglalkoztatják a kamaszokat, ugyanakkor lehet, hogy kellemetlen beszélniük róla. A test és a lélek kapcsolatáról mesélt a plébános a hittanosoknak, személyes élményeit, tapasztalatait felhozva példaként. Az előadást kiscsoportos beszélgetés követte. Nagyon élvezte mindenki a települések közötti számháborút és focimeccset. Ezeket Tompa Szabolcs atya, jánoshalmi plébános szervezte. A vacsora utáni táncház is nagy élmény volt, a páros és a párcserélős táncok a délutáni előadás gondolatmenetét követték – mesélte Nagy Majlát Ágota tanárnő, és hozzátette, hogy a szórakozás mellett az elcsendesedésre is volt alkalom.
– Sok élményt, sok új barátságot hozott ez a két nap. Bérmálkozásra készülő hittanosaink útravalóként azt a gondolatot kapták a szervezőktől, hogy minden nehézségben, minden döntés előtt bízzanak és hagyatkozzanak a Szentlélekre, és hogy a hétköznapokban vegyék észre, lássák meg az élet apró, Istentől származó csodáit.
A találkozó a vasárnapi szentmisével zárult a Szent Anna-templomban.