2024. április 15., hétfő

Naperőmű és szélerőművek épülhetnek Topolyán

Hamarosan módosítják a költségvetést

A topolyai községi képviselő-testület aktuális összetételében a 31. ülését tartotta meg csütörtökön. A képviselők ellenszavazat nélkül elfogadtak két határozati javaslatot, amelyek két rendezési terv kidolgozására vonatkoznak. Az egyik egy szélerőművel, a másik pedig egy naperőművel kapcsolatos.
Szatmári Adrián polgármester az ülést követő nyilatkozatában kitért rá, hogy a tervek szerint a naperőműnek 9,9 megawattos kapacitásúnak kell lennie, és a topolyai kataszteri községben kell kiépülnie az autóút mellett, pontosabban az autóút és a Becsei út közötti részen. Hozzátette azonban, hogy ezek még csak az első lépések. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzat támogatja az ilyen jellegű beruházásokat, mivel megújuló energiaforrásokról van szó, és ezzel is csökkenteni lehet a karbonlábnyomunkat. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a beruházónak környezetvédelmi hatástanulmányt kell majd készítenie ezzel kapcsolatban. A projekteket azt követően közvitára bocsátják, mert mindenképpen szeretnének meggyőződni arról, hogy nincsen semmilyen negatív hatásuk ezeknek a beruházásoknak. Amennyiben erről meggyőződnek, akkor pozitívan fogják őket véleményezni, és az elkövetkező években meg is tudnak majd valósulni.
A szélerőművekről elmondta, hogy két turbináról van szó, mindkét szélerőmű 9,9 megawatt erősségű. A tervezett helyszínek felölelik a gunarasi, a zentagunarasi, valamint a njegoševói új kataszteri községeket. Hangsúlyozta, hogy hosszabb távú beruházásokról van szó, és ezek még csak az első lépések. Úgy gondolja azonban, hogy fontos támogatni az ilyen jellegű kezdeményezéseket.

ÉPÜL AZ EGYKORI HOTEL ÉS A FEDETT MEDENCE
Szatmári Adrián azt is elmondta, hogy a következő testületi ülés március végén vagy április elején várható, és a költségvetés módosítása is napirenden szerepel majd. A költségvetési keret jelentősen megnő. Topolya község önkormányzata ugyanis két fontos pályázatot megnyert, aláírták a szerződést is a támogatás odaítéléséről. Az egyik a fedett medencével kapcsolatos, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatósággal aláírták a szerződést. A kivitelezőnek a következő év első negyedévében kell befejeznie a munkálatokat. Azután rövid próbaüzem következik, majd az év közepén már megnyithatja kapuit a fedett medence. A másik szerződést Topolya Község Művelődési Háza írta alá a Magyar Nemzeti Tanáccsal, és a valamikori hotel épületének átalakítására vonatkozik. A polgármester elmondta, hogy a források szintén rendelkezésre állnak a projekt befejezéséhez. A kivitelezőnek – akárcsak a medence esetében – a következő év első negyedévében kell befejeznie a munkálatokat. Utána kezdődik az épület felszerelése, a bútorok megvásárlása. Reálisnak látja, hogy a községi szervek már jövőre átköltözhetnek az épületbe. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzat számára prioritást élveznek ezek a projektumok, a cél tehát, hogy mielőbb be is fejeződjenek.

VASÁRNAP REFERENDUM HÁROM TELEPÜLÉSEN
A hét végén a helyi járulék bevezetéséről tartanak referendumot három településen. A njegoševói, a gunarasi és a bácskossuthfalvi helyi közösség minden szavazópolgárát arra kérte a polgármester, hogy szavazatával támogassa a járulék bevezetését. A falvak és a települések számára rendkívül fontos projektumokat valósíthatnak meg ugyanis ebből a forrásból.
– Sajnos az elvándorlás igen jellemző, a kisebb falvak esetében még inkább. Ezen források segítségével olyan beruházásokat és projektumokat lehetne megvalósítani, amelyek még inkább idekötik az embereket, új perspektívákat nyitnak, lehetőséget biztosítanak az ott lakók számára. Számos fontos infrastrukturális beruházást valósíthatunk meg a helyi járulékból, legyen szó a vízvezeték- vagy a szennyvízelvezető rendszer, illetve az úthálózat kiépítéséről. Ezeket a programokat szeretnénk folytatni az elkövetkező tízéves időszakban is – nyilatkozta.

Nyitókép: Tegnap ülésezett a községi képviselő-testület / Tóth Péter felvétele