2024. április 21., vasárnap

A vadállomány megőrzése a cél

Faültetést szerveznek a hétvégén a topolyai vadászok

Az intenzív mezőgazdasági termelés, valamint egyéb tényezők hatására sajnos drasztikusan csökkent az utóbbi években a vadállomány. Megfigyelhető azonban, hogy olyan fajok is megjelentek, amelyek egy évszázadon át nem voltak jelen. Az egyes fajok esetében pedig ciklikus változások figyelhetőek meg a populáció egyedszámát illetően. Brindza Lajos elnök, Nagy Róbert vadászmester, valamint Kislinder Tivadar hivatásos vadőr, a topolyai Őzbak Vadászegyesület közel hetven vadászt számláló aktív tagságával egyetemben, felelősségteljes vadgazdálkodásra törekszik. Nem titkolt céljuk egyben a vadászokról egyesek fejében kialakult tévhitek eloszlatása, miszerint tevékenységük kimerülne állatok kilövésében. Nagy Róbert vadászmester is hangsúlyozta, hogy tevékenységük széles körű, az állomány téli etetése, selejtezése, az erdősítés mellett segíteni próbálnak, amiben tudnak. December végén már negyedik alkalommal szerveztek év végi jótékonysági vadászatot Topolyán. A részvételi díjból és a felajánlásokból befolyó összeggel ezúttal a kishegyesi és a topolyai egészségházat támogatják. Még most is érkeznek a befizetések, átutalások, és hamarosan át is adják a támogatást a kedvezményezetteknek.
A vadászmester elmondta, hogy az etetőket a tél folyamán rendszeresen feltöltötték, gondoskodtak nyalósó kihelyezéséről, ami fontos a vad egészsége szempontjából is. Egy magasles építése is folyamatban van, amiről jobban figyelemmel kísérhetik a területen zajló történéseket, ami az orvvadászat visszaszorítását is segíti. A Krivaja folyón egy kis hidat is létesítettek, hogy a területet könnyebben felügyelhessék, ugyanis az orvvadászok rendszeresen próbálkoznak, többet is sikerült lefülelni. Az előttünk álló hétvégén, szombaton nagyszabású fásítási akciót szerveznek, melynek keretében az önkormányzat támogatásával megvásárolt mintegy 200 facsemetét elültetik az arra kijelölt területen. Főleg akácfa- és fűzfacsemeték kerülnek majd földbe.
Április 15-én kezdődik az őzbakokra a vadászidény, és ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az állomány még mindig jelentős, de csökkent az egyedszám, autós gázolásnak, mérgezésnek estek őzek áldozatul. A vadászmester elmondta, hogy a mögöttünk álló idényben kétszer vadásztak nyúlra, tízszer fácánra. A mezei nyúl esetében is megfigyelhetőek a ciklusok, tíz-tizenöt évvel ezelőtt nagyon elszaporodott, majd annyira csökkent az egyedszám, hogy évekig nem is vadásztak rá. Most ismét lassú szaporodásnak indult, a vérfrissítést szem előtt tartva terveznek más területeken befogott nyulakat is szabadon engedni az általuk felügyelt területen. Fácáncsibéket is rendszeresen nevelnek, illetve a természetes szaporodást is próbálják elősegíteni. Az idegenforgalom szempontjából is vonzó a terület, fácánra és őzbakra vadásznak itt a hazai és külföldi turisták.

A magaslesről jobban belátható a terep / Őzbak Vadásztársaság felvétele

A magaslesről jobban belátható a terep / Őzbak Vadásztársaság felvétele

Nyitókép: A vadőr mobilitását segíti a vadászok által létesített híd / Őzbak Vadásztársaság felvétele