2024. április 18., csütörtök

Fanni vár otthon…

Radnóti és Tandori költészete volt a Bálint-napi pályázat fókuszában

A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ 24. alkalommal hirdette meg a Bálint-napi irodalmi és hatodik alkalommal a képzőművészeti pályázatot a Topolya község területén lévő általános és középiskolás tanulók részére. Az irodalmi pályázat idén az általános szerelmes témák mellett a 80 éve elhunyt Radnóti Miklós előtt tisztelgett, aki 17 évesen ismerte meg élete szerelmét, a nála egy évvel fiatalabb Gyarmati Fannit. Ugyanahhoz a tanár házaspárhoz jártak matematikakorrepetálásra. Radnóti 1935-ben vette feleségül Fannit, boldog házasságuk 1944-ben a költő tragikus halálával ért véget. 
A bírálóbizottság tagjai, Rácz Ejzler Evila kommunikáció- és médiaszakember, Szabó Anikó magyar szakos tanár és Herceg Elizabetta, a Magyar Szó újságíró-szerkesztője erősnek ítélték meg a mezőnyt, mind a vers, mind a próza kategóriában. Több mint ötvenen írtak a pályázatra.
„Medvék minden mennyiségben!” – kiáltott fel egyszer az öt éve elhunyt Tandori Dezső, amikor gyerekeknek jelentetett meg egy egész verseskönyvet játék mackóiról. Verseiben a mackók kirándulnak, világot látnak, fagylaltot esznek, és mindenféle csínytevésekben részt vesznek. A képzőművészeti pályázaton az alsós tanulók vehettek részt, akiknek idén Tandori-szöveget kellett illusztrálniuk. A beérkezett mintegy százötven rajzot Fekete Edit óvónő és Bolyos Szenti Lilla képzőművész bírálták el. 
Az ünnepélyes eredményhirdetést a Művelődési Ház kiállítótermében tartották, ahol Kisimre Szerda Anna, a Kodály központ elnöke köszöntötte a megjelenteket, a felkészítő pedagógusokat, a szülőket és a boldog nyerteseket, majd az Aurora Beszédművészeti Műhely tagjai alkalmi verses összeállítással álltak közönség elé. 
Az irodalmi pályázat legjobbjai, első helyezettjei: 
5–6. osztály: Gáspár Kamilla és Fábrik Olivér, Bácskossuthfalva, Id. Kovács Gyula ÁI, 7–8. osztály, próza: Kovács Nikoletta, Bácskossuthfalva, Id. Kovács Gyula ÁI, vers: Borúzs Ádám, Bajsa, Testvériség-Egység ÁI.
A középiskolások korosztályában Surányi Henrik, a Sinkovics József Műszaki Középiskola és Barna Adél, a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola diákja lett az első helyezett.
A legsikeresebb rajzok készítői: 1. osztály: Fekete Kata, Topolya, Nikola Tesla ÁI, 2. osztály: Nemes Kiara, Bácskossuthfalva, Id. Kovács Gyula ÁI, 3. osztály: Mihajlović Violetta, Topolya, Nikola Tesla ÁI, 4. osztály: Nagy Márton, Pacsér, Moša Pijade ÁI. 
A topolyai önkormányzat által támogatott pályázaton a díjazottak oklevelet és könyvjutalmat vehettek át, majd kiállítás nyílt a beérkezett képzőművészeti alkotásokból.

A képzőművészeti pályázat boldog nyertesei / Herceg Elizabetta felvétele

A képzőművészeti pályázat boldog nyertesei / Herceg Elizabetta felvétele

Nyitókép: A Bálint-napi pályázat eredményhirdetése / Herceg Elizabetta felvétele