2024. április 17., szerda

Papírtekercsek az utókor számára

Helytörténeti szempontból is nagy jelentőséggel bír a Topolyán talált időkapszula

Topolya hétköznapjait nemrég egy igazán szívet melengető történet járta át. A kisváros központjában levő egykori hotel épületének átépítése során időkapszulát találtak az ott dolgozó munkások. A második emelet falában talált, gyöngybetűkkel írott papírtekercseket egy 1957-beli zöld üvegcse tartalmazta. Topolya Község Művelődési Házának alapos kutatását követően kiderült, hogy a mai napig Topolyán élő 96 éves Kiskároly Róbert édesapja helyezte el az utókor számára az időkapszulát. Robi bácsi a Magyar Szónak elmondta, hogy édesapja nagyon szerette a történelmet, és ugyan említette a családjának, hogy az építkezések alkalmával elhelyezett időkapszulákat, ennek ellenére nagyon kellemes meglepetés volt a számára is, amikor a minap felkeresték. Az 1903-ban született Kiskároly Lajos pontos leírást ad a dokumentumban a hotel akkori állapotáról és arról is, hogy miként nézett ki ez a terület az építkezést megelőzően. Emellett a vele dolgozó munkások nevét és születési dátumát is feltüntette: Hajbók József (1903), Bodor István (1918?), Ercsi Lajos (1919), Kovács János – Dora (1925), Majoros Antal (1929) neve olvasható a papíron.

– Amikor az első idei koordinációs gyűlésre érkeztek a kivitelezők, akkor átadtak két papírtekercset, és elmesélték, hogy ezt találták az egyik falrész bontása során. Az időkapszula gyöngybetűkkel írott kézírásos dokumentumot tartalmazott, amelyet az 1903-ban született Kiskároly Lajos írt, aki 1957-ben az akkori hotel épületében dolgozott. Óraműpontossággal leírja, hogy mi történik, és hogy a hotel helyén korábban milyen épület állt. Akkor hatvan munkás dolgozott az épületen, közülük tíz kőműves, akiknek ő volt a vezetője. A saját születési dátumán és nevén kívül a vele dolgozó munkások nevét és születési dátumát is feljegyezte. Óriási öröm volt számunkra, hogy Kiskároly Róbert, az időkapszula írójának fia a mai napig Topolyán él, és felkereshettük őt. Átadtuk neki az időkapszula bekeretezett fénymásolatát, és szeretnénk, ha majd az eredeti visszahelyezésénél ő is jelen volna. Azontúl, hogy ez emberileg szívet melengető történet, a városunk számára helytörténeti szempontból is hatalmas jelentőséggel bír a megtalált dokumentum – mesélte Csípe Tímea, Topolya Község Művelődési Házának igazgatója.
Az épület munkálatai előreláthatóan jövő év tavaszán fejeződnek be, ezt követően Topolya szívében egy impozáns épület ad majd otthont különböző községi intézmények számára.
– Folyamatban vannak a valamikori hotel épületének átépítési munkálatai egy közigazgatási, közösségi épületkomplexummá. Megállapodtunk, hogy a megtalált időkapszulát tavasszal visszahelyezzük az épület falaiba, és kiegészítjük a jelen pillanat történéseivel és eseményeivel. A Művelődési Ház megkötötte a szerződést a kivitelezővel, akinek 480 nap áll rendelkezésére, hogy befejezze a munkálatokat, ami azt jelenti, hogy következő év első negyedévében a kivitelezőnek be kell fejeznie a felújítást. A beruházás értéke 315 millió dinár áfa nélkül. Az épület egyik részében diákotthon fog helyet kapni, a másik részében pedig a községi közigazgatás. Jelenleg a szerkezeti megerősítés folyik, tavasszal pedig megkezdődnek a homlokzati munkálatok – mondta Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere.
A 96 éves Robi bácsi remek egészségi állapotnak örvend, így az időkapszula visszahelyezésekor ő is szeretne jelen lenni, hiszen így továbbadhatja az utókor számára mindazt, amit édesapja pontosan 67 évvel ezelőtt lejegyzett.
– Édesapámnak a történelem volt a mindene, rengeteget tanulmányozta, ezáltal rengeteget tudott. Topolya történelméről különösképpen, hiszen nagyon szerette Topolyát. Kereskedőként dolgozott, mindaddig, amíg nem vettek el tőlünk mindent a háborús időkben. Ezt követően kezdett el kőművesként dolgozni, mint ahogy az a megtalált időkapszulából is kiderült – fogalmazott találkozásunkkor Kiskároly Róbert.

A levél fénymásolatát bekeretezve adták át Kiskároly Róbertnek / Gulyás Réka felvétele

A levél fénymásolatát bekeretezve adták át Kiskároly Róbertnek / Gulyás Réka felvétele

Az időkapszulát a második emelet falában találták az ott dolgozók, az építésvezető ezt mutatja a képen / Gulyás Réka felvétele

Az időkapszulát a második emelet falában találták az ott dolgozók, az építésvezető ezt mutatja a képen / Gulyás Réka felvétele

Az időkapszulába rejtett levél helytörténeti szempontból igen fontos adatokat tartalmaz / Gulyás Réka felvétele

Az időkapszulába rejtett levél helytörténeti szempontból igen fontos adatokat tartalmaz / Gulyás Réka felvétele

Nyitókép: Várhatóan jövő év tavaszán fejeződhetnek be a munkálatok az épületen / Herceg Elizabetta felvétele