2024. április 17., szerda

Az energiahatékonyság növeléséért több fronton

Aláírták a szerződéseket a nyertes pályázókkal Topolyán

A topolyai önkormányzat tavaly is kiírta az energiahatékonysági pályázatot a polgárok részére. Kilenc kategória közül lehetett választani. A szerződések aláírására a színházteremben került sor tegnap. Szatmári Adrián polgármester elmondta, hogy a község önkormányzata az energiahatékonysági program keretében 10 millió dinárt irányozott elő a községi költségvetésben ennek a programnak a megvalósítására, ugyanakkor sikeresen pályáztak a Bányaügyi és Energetikai Minisztériumnál, amely további 10 millió dinárt hagyott jóvá, így összesen 20 millió dinár állt rendelkezésre.
Összesen 113 szerződést írtak alá, amelyek összértéke 45 millió 300 ezer dinár.
– A szerződések megvalósításával óriási lépést teszünk az energiahordozók hatékonyabb fogyasztása irányába. Nagyon fontos, hogy ennek a projektnek legyen folytatása, ezért erre a célra a községi költségvetésben az idén is előirányozzuk a forrást. Arra buzdítok mindenkit, hogy pályázzanak. Ebben a kiírásban az érdeklődők pályázhattak nyílászárók cseréjére, hőpumpák beszerelésére, napkollektorok, napelemek felszerelésére, valamint biomassza-üzemű és gázkazánok megvásárlására. A két legnépszerűbb támogatási forma a nyílászárók cseréje, valamint a gázkazánok megvásárlása volt. Mivel az energiaárak folyamatosan növekednek, és az a célunk, hogy diverzifikáljuk az energiahordozókat, ezért az önkormányzatban két fontos projektünk van még folyamatban. Az egyik a gázvezeték kiépítése az önkormányzat egész területén, minden egyes településen. A munkálatok nagyon jól haladnak, már szinte be is fejeződtek, és a szükséges engedélyek beszerzése van folyamatban. Az érdeklődők hamarosan csatlakozni tudnak a kiépített gázvezetékre. A másik fontos projektum a közvilágítás korszerűsítése. Több mint 5600 régi nátriumégőt korszerű, energiatakarékos fényforrásra cserélünk le – nyilatkozta.
Hozzátette, hogy hatalmas volt az érdeklődés az energiahatékonysági pályázat iránt, túljelentkezést jegyeztek, így néhányan, akik megfeleltek a feltételeknek, már nem tudtak beleférni a keretbe. Az önkormányzat kísérletet tesz arra, hogy további 2 millió dinár támogatási kerethez jusson a minisztériumtól, valamint az önkormányzati költségvetésből szintén 2 millió dinárt fognak elkülöníteni. Ez azt jelenti, hogy mindazok, akik tavaly pályáztak, megkaphatják a támogatást. – Sajnos tavaly nagy volt a túljelentkezés, és meg kellett húznunk a vonalat, de ha ezeket az összegeket biztosítani tudjuk, akkor mindenki, aki eleget tett a feltételeknek, támogatásban részesülhet.
A fejleményekről idejében tájékoztatni fogják az érdeklődőket. Folyamatban vannak a tárgyalások, az egyeztetések. A polgármester hozzátette, hogy természetesen idén is lesz új kiírás. Amikor megjelenik a minisztériumnál a pályázat, az önkormányzat mindenképpen pályázni fog, utána ismét meg fogják jelentetni a lakosság számára a felhívást.
Az eseményen elhangzott, hogy a nyertes pályázók most kapcsolatba léphetnek a kivitelezőkkel, akiknek hat hónap áll a rendelkezésére a munkálatok befejezésére.

Nyitókép: Összesen 113 szerződést írtak alá, amelyek összértéke 45 millió 300 ezer dinár / Tóth Péter felvétele