2024. április 20., szombat

Régi disznótorok hangulatát élesztették újra

Több százan megfordultak a Topolyai Gazdakör egész napos rendezvényén

Nem is olyan régen vidékünkre még jellemzőek voltak a nagy családi disznótorok. Ilyenkor a rokonok, ismerősök segítettek a sertés feldolgozásában, a főzésben. Az ilyen eseményeknek közösségépítő szerepük is volt. Az egykor tájainkra jellemző falusi disznótorok hangulatát idézték fel Topolyán, a helyi Gazdakör szervezésében. A vásártéri otthonban, egy hagyományápoló rendezvény keretében, több százan kísérték figyelemmel a disznóvágás egyes fázisait, illetve a hagyományosan reggelire sütött vért, májat, tokaszalonnát, a tejfölös és a fokhagymás fánkot is megkóstolhatták. A szalmával történő perzselést is bemutatták a reggeli órákban a böllérek és segítőtársaik.  Ez alkalommal három sertést dolgoztak fel. Este a disznótoros bálban is régi disznótorok menüsorát lehetett végigkóstolni.
Siska Béla, az egyik főböllér elmondta, hogy a hagyományos magyaros ízeket preferálják, a sertéseket orjára szedik, így estére orjalevest is készítettek. Ágoston Dániel, az egyik fiatal böllérpalánta elmondta, hogy valójában hentes dinasztia leszármazottja, számára ismert a hagyományos feldolgozási forma, de korosztályából már sokan nem tudják, „mi fán teremnek a készítmények”.
A fiataloknak azonban ez egy jó lehetőség arra, hogy megtapasztalják a régi disznótorok hangulatát. A Mezőgazdasági Iskola diákjai is évről évre részt vesznek a hagyományos disznótoron. A hentes szakon tanulók a hús szétszedésénél is segédkeztek, a lányok forralt bort, pálinkát és teát kínáltak a reggelire érkezett vendégeknek.
Varga Géza, a Gazdakör elnöke hangsúlyozta, hogy mind ritkább az igazi disznótor, ezért törekednek e hagyomány megőrzésére. Az idősebbek nosztalgiával emlékeznek ilyenkor, a fiatalok közül sokan először látják, hogyan készül a kolbász, a tepertő, hogyan vágtak disznót elődeink. A vendégek között volt Szatmári Adrián, Topolya polgármestere is, aki kiemelte, hogy a vásártéri disznóvágásnak, disznótornak fontos szerepe van a hagyományok őrzése, ápolása szempontjából. Az önkormányzat is támogatja ezt a rendezvényt, ahogyan a civil szervezeteknek a működését is. Elmondta, hogy most is nyitva áll a pályázat a civil szervezetek számára, a keret több mint 25 millió dinárt tesz ki.

Finom falatok, kitűnő hangulat a közös reggelin / Majláth Béla felvétele

Finom falatok, kitűnő hangulat a közös reggelin / Majláth Béla felvétele

Nyitókép: A hagyományokat tiszteletben tartva vágták le és bontották fel a hízókat, s a délelőtt folyamán a vendégsereg szeme láttára dolgozták fel a húst / Majláth Béla felvétele