2024. július 20., szombat

Az olvasók szolgálatában

A zentagunarasi fiókkönyvtár tavalyi évéről és idei terveiről

A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárnak Zentagunarason is van egy fiókkönyvtára. Nem túl nagy, ám a település mérteihez képest megfelelő méretű könyvállománnyal rendelkeznek. Kádár Krisztina könyvtáros arról számolt be lapunknak, hogy könyvállományuk folyamatosan bővül.

– A könyvtárunk állománya mintegy 5500 könyv, amelyek között helyet kap a magyar irodalom, a világirodalom, gyerekkönyvek, szakkönyvek stb. A magyar nyelvű állományunk mellett vannak ruszin és szerb nyelvű könyveink is. Az állományunk folyamatosan bővül, rendszeresen kapunk új könyveket az anyakönyvtártól. Tavaly egyaránt kaptunk gyermekkönyveket és felnőtteknek szóló irodalmat, és elmondható, hogy mintegy 100 címszóval bővült a kínálatunk – számolt be a könyvtáros, majd arról is szólt, hogy tavaly egy komoly leltárt is tartottak.

A könyvkölcsönzés mellett a könyvtár kisebb rendezvényeket is szervezett 2023-ban – tudtuk meg Kádártól. Az online farsangi jelmezversenyt több alkalommal megszervezték, és tavaly is igen népszerűnek bizonyult a gyerekek körében. A könyvtáros elmondta, hogy ezt más civil szervezetekkel együttműködve szervezik, mivel ajándékokat is kaptak a nyertesek. A gyerekek elküldték a jelmezes képeket magukról, ezeket feltöltötték a könyvtár Facebook-oldalára, ahol szavazni lehetett rájuk, majd különböző kategóriákban osztottak díjakat. Ezt az idén is hamarosan megszervezik. A könyvtár több alkalommal is szervezett kvízt a gyerekeknek a népmese világnapja alkalmából. Akik még nem tudtak írni, azok rajzzal nevezhettek. Ezt a programot is meg fogják szervezni az idén – tudtuk meg a könyvtárostól, aki azt is elmondta, hogy a könyvtár más civil szervezetek rendezvényeiben is részt vesz. A Napsütötte nyári táborban tartottak foglalkozást a gyerekeknek, valamint az óvodában és az iskolában felolvasást. Ennek a célja, hogy a gyerekek megszeressék az olvasást. Kádár végezetül elmondta, hogy az idén több kézműves-foglalkozást is terveznek szervezni a gyerekek számára.

Nyitókép: Több mint 5000 könyvvel rendelkezik a zentagunarasi fiókkönyvtár (Lakatos János fotója)