2024. március 4., hétfő

Segítenek a rászorulókon

A topolyai önkormányzat jelentős összeggel járul hozzá a népkonyha működtetéséhez

Évente hat hónapot működik a népkonyha, és az önkormányzat évek óta támogatja a működését. Szatmári Adrián polgármester a munkatársai kíséretében a Vásártéri Otthonban tett látogatást pénteken, ahol éppen az étel kiosztása zajlott a reggeli órákban.

– Az önkormányzatnak nagyon fontos feladata, hogy segítsen a rászorulókon. A népkonyha működésére az idén több mint 7 millió dinárt irányoztunk elő a községi költségvetésben. Az étel szétosztását a Vöröskereszten keresztül oldjuk meg. Szerződésünk van erre vonatkozóan, és a község területén 17 településen osztjuk szét a meleg ételt, ami az önkormányzat részéről jelentős és hasznos támogatás minden rászoruló számára. Évek óta több mint 500 felhasználója van a népkonyhának, a legtöbb kedvezményezett Bácskossuthfalván van. Topolyán két helyszínen osztjuk ki a meleg ételt, mégpedig a vásártéren, valamint az új otthonban. Heti öt napon, évi hat hónapon keresztül működik a népkonyha, novemberben kezdődik és májusig tart ez a segítség a rászorulóknak.

Nem csak a népkonyha működtetésének a támogatása az egyetlen olyan szegmens, ahol a községi vezetőség megmutatja szociális érzékenységét. Az önkormányzat ajtaja mindig nyitva áll a segítségre szorulók előtt – hangsúlyozta a polgármester.

– Az önkormányzat más téren is támogatja a szociálisan rászoruló személyeket. Minden évben tűzifát vásárolunk azoknak, akik segítségre szorulnak, ugyanakkor egyszeri támogatást is nyújtunk, hogy átvészeljék a nehéz napokat a rászoruló emberek Topolya községben. Más támogatásaink is vannak, különféle szociális juttatásokat is folyósítunk. Mindenkit, aki segítségre szorul, szeretnék bátorítani, hogy forduljon az önkormányzathoz. Az ajtónk mindig nyitva áll, és igyekszünk mindenkinek segíteni, amiben tudunk – mutatott rá a polgármester.

November első napjától folyamatosan üzemel a népkonyha Topolya községben. A Vöröskereszt községi szervezetének titkára, Budimir Marić maga is részt vesz az ételadagok kiszállításában. Elmondta, hogy az illetékes minisztérium támogatását is élvezik, valamint a Szerbiai Vöröskereszt is hozzájárul az alapanyagok biztosításához, az önkormányzattal ugyancsak kiváló az együttműködés. A népkonyhára való jogosultság feltételeinek azok felelnek meg, akik valamilyen okból nem tudnak munkába állni, nincs bevételük, idősek, vagy egészségügyi problémákkal élnek. A főzésben és elosztásban közel húsz önkéntes vesz részt. A jogosultságot egy külön bizottság állapítja meg.

Vojcsena Gulyás Valéria saját költségén több mint tíz helyre naponta házhoz viszi az ételt. Vannak ugyanis olyan kedvezményezettjei a népkonyhának, akik mozgásukban is korlátozottak, látássérültek, vagy más okból nem tudnak maguk elmenni az ételkiosztó helyre. Valéria napi egy órát szán arra, hogy saját költségén eljuttassa az adagokat a felhasználókhoz. Mint mondta, úgy érzi, akinek módjában áll, annak segítenie kell a rászorulókon. A felhasználók elismerően szóltak az önkéntesek, a Vöröskereszt és az önkormányzat hozzáállásáról, az ételek mennyiségét és minőségét is kiválónak tartják.

Nyitókép: A Vásártéri Otthonban Szatmári Adrián polgármester a munkatársaival és a népkonyha önkénteseivel (Tóth Péter)