2024. július 18., csütörtök

Minden, ami kukorica

Zentagunarason az idén a gyermekekre összpontosítottak a programok

A Mag Hagyományápoló Egyesület megszervezte őszi programját, a kukoricanapot. A rendezvény ez alkalommal más volt, mint a korábbi években, hiszen elsősorban a gyerekeknek szólt. Kádár Krisztina, az esemény egyik szervezője arról számolt be, hogy nagy volt az érdeklődés.

– Az idén leginkább a gyerekekre összpontosítottunk, számukra készítettünk különféle játékokat. Az időjárás nagyon kedvezett, gyermekhét volt az iskolában, így onnan csoportosan érkeztek. A rendezvényen részt vett az összes alsó osztály, valamint az ovisok is. Többféle játékot készítettünk nekik, de minden a kukoricáról szólt. A résztvevőket öt csapatra osztottuk, mindegyikben 9-10 fő volt. Az első játék a kukoricafosztás volt, a csapatok időre fosztották a kukoricát. Ezután célba dobás következett kukoricával. Mindenki kapott három cső kukoricát, és ezt fonott kosárba dobták. Az a csapat nyert, amelynek legtöbb cső maradt a kosarában. Volt keresőjátékunk is, egy nem átlátszó zsákba beleraktunk hét cső sárga kukoricát, és három vöröset. Időre ki kellett válogatni a három vöröset anélkül, hogy a játékosok belenéztek volna a zsákba. Kipróbálhatták magukat kukoricamorzsolásban, ez is időre ment. Utána ismét egy keresős játék következett, a lemorzsolt sárga kukorica közül ki kellett válogatniuk a belekevert vörös szemeket. Ezt hagyományos népi játékok felelevenítése követte, a gyerekek csutkavárat építettek, mint egykoron, amikor még nem voltak modern játékok. Ettől függetlenül nagyon élvezték ezt is – számolt be Kádár, majd arról is szólt, hogy a játékok mellett a gyerekek kézműves-foglalkozásokon is részt vettek. A Csipkerózsa kézimunkacsoport tagjainak vezetésével csuhéból készítettek virágot és babát. Ez is egy hagyományos játék, amivel egykoron foglalatoskodtak a gyerekek, az is cél volt, hogy ne vesszen feledésbe ezeknek a régi játékoknak a készítési módja. Emellett azon volt a hangsúly, hogy együtt legyenek, barátkozzanak és jól érezzék magukat.

 

Kukoricadobó verseny (Lakatos János)

Kukoricadobó verseny (Lakatos János)

A kukoricanapot a Mag Hagyományápoló Egyesület szervezte, és a munkában részt vett az Armida Nőszervezet, a Csipkerózsa kézimunkacsoport és az Október 18-a Általános Iskola is. A rendezvényt támogatta a Magyar Nemzeti Tanács, Topolya község önkormányzata és a zentagunarasi helyi közösség.
 

Nyitókép: Ezen a napon minden a kukoricáról szólt (Lakatos János felvétele)