2024. július 20., szombat

Megújul a fűtési rendszer

A zentagunarasi művelődési ház felújítása egy újabb fázisához ért

Már korábban is beszámoltunk róla, hogy a zentagunarasi művelődési ház nagy felújításon esik át. Több mindent sikerült már megoldani, jelenleg a fűtési rendszer felújításán fáradoznak – mondta el lapunknak Sípos Hajnalka, a helyi közösség titkára.

– Jelen pillanatban a hűtési és fűtési rendszer beszerelése zajlik a kultúrotthonban. Ezt a munkát a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatán nyert eszközökből tudjuk pénzelni. Ami a nagy munkákat illeti, ez az utolsó a művelődési ház felújítása során. Jelenleg a hűtő-fűtő testek felszerelése folyik, valamint a csövek széthúzása és egy kút fúrása. Egy hőcserélő pumpás kútról beszélünk, mivel próbálunk arra törekedni, hogy minél energiahatékonyabb legyen az épület hűtési-fűtési rendszere. Egy nagy épületről beszélünk, aminek jó a kihasználtsága. Amióta visszavásároltuk, folyamatosan bizonyítja, hogy van rá igény. Használják a civil szervezetek, különböző rendezvényeknek biztosít helyszínt, magánszemélyek is igénylik, így heti több napot is használatban van – mondta el a titkár, majd arról is szólt, hogy ugyancsak a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatának köszönhetően oldották meg az épület külső meszelését. Hátramaradt még az előcsarnok felújítása, de erre csak a fűtési rendszer felújítása után kerülhet sor.

– Ami még egy nagyon nagy problémánk, az hogy az asztalok és a székek több mint harmincévesek. Ez azt jelenti, hogy mostanra eléggé elhasználódtak, ezért pályázni fogunk a bútorzat cseréjére. Viszont fontos hangsúlyozni, hogy az eddigi felújítással is nagyon elégedettek vagyunk. A színházterem egy nagyon szépen működő résszé vált. Világosítás, hangosítás terén még kell újításokat végeznünk, és más, folyamatosan újuló technikai dolgok terén is, viszont már így is nagyon szépen tud működni – számolt be Sípos, majd arról is szólt, hogy a toaletteket már felújították, akárcsak a konyhát, a külső részt és a bejáratokat. Kisebb rendezések maradtak még hátra, valamint egy anyagilag kicsit nagyobb falat, az asztalok és székek cseréje – tudtuk meg a titkártól.

Nyitókép: Jelenleg a hűtő-fűtő testek felszerelése, a csövek széthúzása és egy hőcserélő pumpás kút fúrása folyik (Lakatos János felvétele)