2024. május 30., csütörtök

Kavilló ismét megnyerte a parasztolimpiát

A múlt hétvégén Topolyán megrendezték a 12. Vajdasági Parasztolimpiát, amelyen Kavilló csapata megvédte tavalyi bajnoki címét. Második lett a bácskossuthfalvi különítmény, harmadik pedig az oromhegyesi csapat. Boros József, a kavillói csapat kapitánya elmondta, a településnek mindössze 140 lakója van, közülük állították ki az öttagú csapatot, és népes szurkolótábor is elkísérte őket. Tavaly, amikor megnyerték a versenyt, eldöntötték, hogy visszajönnek, próbálják a címet megvédeni. Valójában azonban még a verseny kezdetén, a többieket látva nem igazán volt benne biztos, hogy ez sikerülhet. Hozzátette azonban, hogy még a tavaszon elkezdték a felkészülést. Még az étrendjüket is ehhez alakították, elméleti síkon a stratégiák kidolgozásának is időt szeneltek. Gyakran jöttek össze a csapattagok családostól, ilyenkor barátkoztak, főztek is általában valamit, de próbálkoztak a gumicsizma hajításának technikáit is tökéletesíteni. Maga a verseny aztán nem igazán kedvező körülmények között, 40 fokos hőségben zajlott. Végül árnyalatok döntöttek, hiszen a győztes csapat 90, a második helyezett bácskossuthfalvi 87 pontot gyűjtött össze. A harmadik helyezett oromhegyesiek pedig 73 ponttal állhattak a dobogó harmadik fokára. A Kavilló csapatának tagjai büszkén emelhették ismét a magasba a vándorserleget. Boros pedig ara biztatta a fiatalokat, alakítsanak csapatokat, készüljenek, jövőre szálljanak versenybe a parasztolimpián. Azt is hozzátette, hogy a csapattagok többsége napi szinten mezőgazdasággal foglalkozik. Ma már az agráriumban tevékenykedők nem okvetlenül végeznek folyamatosan nehéz fizikai munkát, de ahogyan fogalmazott, „akinek egyszer a kezére áll a villa” az azt már nem felejti el.

Tóth Péter felvétele

Tóth Péter felvétele

Tóth Péter felvétele

Tóth Péter felvétele

Tóth Péter felvétele

Tóth Péter felvétele

A topolyai vásártéren idén is csapatok versenyeztek tehát. Tíz település 11 csapata vett részt az ügyességi játékokban. Ezúttal a hagyományokhoz hűen, okosparaszt-teszt kitöltésével kezdődött az olimpia, következett a kukoricamorzsolás, szalmabála-szlalom, a gumicsizma-hajítás, petrencerúd-tartás és egyéb erőt és ügyességet kívánó, esetenként vicces versenyszám. Tomik Nimród szervező elmondta, hogy korábban tíz alkalommal egyénileg lehetett versenyezni. Tavalytól viszont csapatok képviselik településüket. Idén a magyarországi Szederkényből is érkezett egy csapat. Tavaly ott topolyai mintára szintén szerveztek parasztolimpiát. Ulbert Renáta, Szederkény alpolgármestere elmondta, számukra Topolya volt az ötletadó, az itteniek segítették tanácsokkal az ottani, valamivel szerényebb, de hasonló rendezvény megtartását. Azt is elmondta, hogy a Pécs közelében fekvő település bortermő vidéknek számít, öttagú csapattal és lelkes szurkolótáborral érkeztek. Ulbert Renáta meghívta a topolyaiakat, hogy vegyenek részt jövőre a szederkényi parasztolimpián.

Tóth Péter felvétele

Tóth Péter felvétele

Bácsfekehegyet két különítmény, a Kun Legények A és B csapata képviselte. Szukola Béla csapatvezető, aki maga nem lépett fel versenyzőként, de koordinálta az előkészületeket és a versenyen is a fellépést, elmondta, hogy otthon Losonciék udvarában edzettek, mérték az időt, a távolságot, hogy ki az, aki az adott versenyszámban a legjobb eredményt érte el, azokat a fiúkat indították egy-egy számban, melyben a legjobb eredményt produkálták a felkészülés során. 

A főzőverseny a kezdetektől kísérőrendezvénye az olimpiának, ezúttal is nem kevesebb, mint 51 bográcsban főztek marhapörköltet. Ments András, a zsűri elnöke elmondta, hogy színvonalát tekintve az idei volt az eddigi csúcs. Az átadott minták között alig főtt „vízben főtt hús”, hanem valódi pörköltet készítettek a résztvevők.

Tóth Péter felvétele

Tóth Péter felvétele

Herceg Elizabetta felvétele

Herceg Elizabetta felvétele

Ótott Róbert, tartományi titkárhelyettes is jelen volt a parasztolimpiám. Elmondta, hogy a sok embert vonzó esemény ékes példája annak, hogy hogyan lehet tömegesen népszerűsíteni magát a mezőgazdaságot. A titkárság az idei évben is támogatta a parasztolimpia megszervezését. De támogatják nemcsak ezt a rendezvényt, hanem Topolyán és Vajdaság-szerte több hasonlót is. Azt is hozzátette, hogy az idei évben egy 15 millió dináros keretösszegből 156 civil szervezetet támogattak, akik Vajdaság területén ilyen és ehhez hasonló rendezvényeket szerveznek. Szatmári Adrián polgármester is végig ott volt a vásártéren. Augusztus 20-án ünnepeljük államalapító Szent István királyunkat, ezen a napon ünnepelik meg az új kenyeret, többi közt Topolyán is. Már évek óta megszervezik a parasztolimpiát, ami az egyik legnagyobb tömeget vonzó rendezvény a községben. De nemcsak a községből, hanem a környező településekről is eljönnek ilyenkor az emberek. Azt is hozzátette, hogy nem csak az ilyen rendezvények megszervezését támogatják, hanem közvetlenül a termelőket is. A minisztérium már jóváhagyta az idei 15 milliós keretet, és őszre megjelennek majd a pályázatok a kistermelők részére ebben az évben is.

Tóth Péter felvétele

Tóth Péter felvétele

Kazinczy Paszterkó Diana felvétele

Kazinczy Paszterkó Diana felvétele

A nagy meleg ellenére mindenki jól érezte magát a vásártéren ezen a vasárnapon. Délelőtt a Sarlós Boldogasszony nagytemplomban ft. Szakály József megáldotta az új kenyeret, a polgármester pedig meg is szegte. Traktorpótkocsiból kialakított paraszt jakuzziban hűsöltek a gyerekek, de sétakocsikázni, lovagolni is lehetett, volt ugrálóvár és egyéb lehetőségek a mókára. A 12. Vajdasági Parasztolimpia tűzijátékkal és koncerttel ért véget.

Nyitókép: Tóth Péter felvétele