2024. július 18., csütörtök

Útépítés Zentagunarason

Komoly infrastrukturális beruházások kezdődtek a településen – Tovább dolgoznak a Zentagunaras–Gunaras úton

A zentagunarasi helyi közösség a falu egyik legfontosabb utcájának felújításán dolgozik, emellett több, a falu úthálózatához kötődő tervük is van. Sípos Hajnalka, a helyi közösség titkára arról számolt be lapunknak, hogy a munkát szerették volna már korábban megkezdeni, de az anyagiak miatt csak most jött össze.

– Jelen pillanatban egy viszonylag nagy projekt zajlik, mármint egy ilyen kis helyi közösség számára nagy, mint mi vagyunk. A Pék utca javításáról és áthúzásáról van szó. Ez a falu egyik legforgalmasabb utcája, többek között itt a pék és a templom is. Emiatt döntöttünk az utca javítása és szélesítése mellett, ugyanis két autó nem fér el egymás mellett. Nagyon szerettük volna legalább egy méterrel kiszélesíteni az utat, viszont anyagilag nem tudtuk volna megoldani. Így egy köztes megoldást találtunk, 50 centivel szélesítjük ki az utat. Jelenleg az út 3 méter széles, és a félméteres bővítésnek köszönhetően már két autó, ha szűkösen is, de elfér egymás mellett. Ez az út az évek során eléggé megrongálódott, főleg az út szélei voltak nagyon rossz állapotban. Egy csaknem 600 méteres útszakaszról beszélünk, noha ez nem az utca teljes hossza. Kimarad egy 150 méter hosszú szakasz, ami már valójában ki van szélesítve 3,5 méterre, és betonburkolat borítja. Ezt a részt nem bántjuk, mert viszonylag jó állapotban van – mondta el a titkár, majd arról is szólt, hogy a Pék utcába három másik utca csatlakozik, és ezeket a csatlakozásokat is kijavítják, valamint az ezekhez kapcsolódó járdákat. A beruházás értéke 10 millió dinár, amit több forrásból raktak össze. A helyi járulék megszavazásának köszönhetően a helyi járulékból, a fejlesztési pénzekből és önkormányzati forrásból finanszírozzák a munkát – tudtuk meg Sípostól, aki arról is beszámolt, hogy ennek a projektumnak lesz két további fázisa. A most kimaradt 150 métert egy következő alkalommal felújítják, valamint a harmadik fázis a járdák teljes felújítása. Ez utóbbira azért van szükség, mert ezen a szakaszon a járdák is nagyon megrongálódtak.

Sípos Hajnalka, a helyi közösség titkára (Lakatos János felvétele)

Sípos Hajnalka, a helyi közösség titkára (Lakatos János felvétele)

A helyi közösségnek több terve is van a falu úthálózatának fejlesztésére vonatkozóan. A tartományi mezőgazdasági titkárság pályázatán az önkormányzat támogatást nyert a határutak rendezésére.

– Van egy Gunarast Zentagunarassal összekötő utunk, ami már nagyon régi projekt, és lassan haladunk vele. 11 kilométerről van szó, amiből 5 kilométer készült el. Tavaly 500 méternek elkészült az alapja, és az idén újabb 500 méter alapja fog elkészülni. Aszfalt nem kerül rá, de ez az alap már használható utat eredményez. Fontos, hogy ezek a szakaszok elkészüljenek, mert Gunaras irányában van még egy szállás, ahova szeretnénk kijuttatni az utat. Ebben a projektumban is segítségünkre van az önkormányzat. A munka lassan halad, de előbb-utóbb befejeződik, és fontos, hogy a két település között út legyen, mert ez mindkét település számára gazdasági és kulturális szempontból is előnyökkel jár – számolt be a titkár, majd azzal folytatta, hogy van két olyan projektumuk, amibe csak az idén tudtak belefogni.

– Két rázó kiépítéséről van szó, amelyek azért problémásak, mivel a házak között jönnek be a faluba. A Kodály Zoltán és a Petőfi Sándor utcában is két ház között kell, hogy becsatlakozzon a rázó az utcához. A gondot mindkét esetben az esővíz elvezetése jelenti, mert nem szerettük volna, hogy kárt okozzon a házakban. A mérnököknek sikerült kitalálniuk, hogy ezt hogyan lehet megoldani. A tervdokumentáció már elkészült, viszont ahhoz, hogy a két rázót kiépítsük, csaknem 5 millió dinárra van szükség. Itt hosszabb, 150 méteres rázók kiépítéséről van szó, amit tovább bonyolít az esővíz elvezetése. Mindez drágítja a projektumot, viszont muszáj volt olyan megoldást találni, ami hosszú távon is jónak bizonyul – mondta el Sípos.

Nyitókép: A Pék utcában felmarták az aszfaltot, hamarosan kezdődik a bővítés és az aszfaltozás (Lakatos János felvétele)