2024. június 17., hétfő

Új homlokzat, új befektetések

Folytatódhat a temerini Szécsen-kastély felújítása – A tervek szerint a helyi középiskola új épületbe költözik

A kulturális minisztérium további 25 millió dinárt különít el arra a célra, hogy folytatódhasson a műemlékvédelem alatt álló Szécsen-kastély homlokzatának felújítása Temerinben – jelentette be Maja Gojković, leköszönő művelődési miniszter tegnap azon a látogatáson, amelyen az eddigiekben elvégzett munkát tekintette meg. Az elmúlt két évben ugyanis összesen 20 millió dinárral támogatta az illetékes tárca a kastély utcafronti homlokzatának rekonstrukcióját. 

A felújításra a Szerbia kastélyai elnevezésű országszintű projekt keretében került sor. Ahogyan arról korábban is beszámoltunk, a magyar hagyatékként elismert épület bekerült az első tíz olyan történelmi jelentőségű objektum közé Szerbiában, melyben idegenforgalmi és kulturális lehetőségeket vélt felfedezni egy francia szakemberekből álló csapat. A világszinten elismert szakértők meglátogatták a Szerbiában fellelhető összes történelmi jelentőségű kastélyt, villát és nyaralót, majd fenntartható történelmi örökségek felújítására adtak javaslatot 2022-ben – emlékeztetett a nemzetközileg is támogatott program megvalósításának kezdetére Maja Gojković. 

 

A Szécsen-kastély utcafrontjának felújításáról Vladimir Kubet projektvezető számolt be a miniszternek (Fotó: Tóth Lívia)

A Szécsen-kastély utcafrontjának felújításáról Vladimir Kubet projektvezető számolt be a miniszternek (Fotó: Tóth Lívia)

– A külföldi szakemberek által javasolt épületek felújítását két éve támogatja a kulturális minisztérium. A temerini kastély esetében először 3 millió dinárt különítettünk el a felújítás műszaki tervdokumentációjának kidolgozására, majd 17 millió dinárral támogattuk a szükséges munkálatok kivitelezését. Ennek köszönhetően újult meg a kastély utcafrontja. A temerini önkormányzat az idén is pályázott a minisztériumnál: ezúttal 25 millió dinárral járulunk hozzá ahhoz, hogy a homlokzat felújítása folytatódjon, és az udvar felől is méltó kinézetet kapjon az épület – jelentette be a tárcavezető. 

A munkálatokat a jövőben is a Műemlékvédelmi Intézet felügyeli, Vladimir Kubet projektvezető irányításával. A községi tanács településrendezési, területrendezési és ökológiai tárcájával megbízott tagja már a felújítás kezdetekor hangsúlyozta annak szükségességét, hogy a külföldi szakemberek javaslatával összhangban a jövőben megváltoztassák az épület rendeltetését: a tervek szerint a földszintet kulturális célokra használnák, az emeleten pedig közigazgatási szolgálatok működnének és tanácstermeket hoznának létre. 

Jelenleg viszont az épületben a Lukijan Mušicki Középiskola működik: 410 diák kap itt szakképesítést mindennap szerb és magyar tannyelven is. Az iskola a Szécsen-kastély épülete mellett a hozzá tartozó Kastélypark területének egy részét is használja, amelyen két újabb épületet is felemeltek az idők folyamán: az egyikben négy tanterem kapott helyet, a másikban viszont a gyakorlati képzéshez szükséges műhelyek. Ezeknek a helyén tervezik megépíteni azt az új épületet, amelyben a középiskola a jövőben működni fog – derült ki a munkalátogatáson. Ugyanitt kiemelték, hogy míg a Kastély felújítását a kulturális minisztérium támogatja, addig az iskola építéséhez szükséges eszközök biztosítására a tartományi kormánytól kapott ígéretet a helyi önkormányzat.

Mladen Zec községi elnök a sajtónak adott nyilatkozatában hangsúlyozta a Kastélypark jelentőségét is, amelynek rekonstrukcióját szintén pár évvel ezelőtt kezdeményezte a községi vezetés. Az eddigiekben elvégezték a fásítást, új padokat helyeztek ki és korszerű megvilágítással szerelték fel a területet. Az idén pedig egy futópályát, egy játszóteret és egy edzőteret is megvalósítanak az egyébként három és fél hektárnyi zöldövezeten. A cél ugyanis az, hogy a Szécsen-kastély és a hozzá tartozó park a történelmi múltjához méltó, ugyanakkor a mai kor igényeit is figyelembe vevő egységet alkosson – mondta községi elnök. 

Maja Gojković megtekintette a kastély hátsó homlokzatának állapotát is, amelynek felújítását segíti az idén a kulturális minisztérium (Fotó: Tóth Lívia)

Maja Gojković megtekintette a kastély hátsó homlokzatának állapotát is, amelynek felújítását segíti az idén a kulturális minisztérium (Fotó: Tóth Lívia)

Az egységesítéssel kapcsolatban a Magyar Szó rámutatott annak a területnek a jelentőségére is, amelyen a kastéllyal egyidős szökőkút és zenepavilon áll: megkérdeztük, hogy sikerült-e előrelépni a területre vonatkozó rendezetlen tulajdonjogok terén?

– A községi vezetés intenzív tárgyalásokat folytat az érintett felekkel annak érdekében, hogy megoldást találjon a problémára. A cél az, hogy a szóban forgó terület az önkormányzat tulajdonába kerüljön – hangzott a községi elnök válasza a kérdésünkre. 

Mladen Zec a munkalátogatást illetően kiemelte: a miniszterrel egyeztettek a jelenleg folyamatban levő projektekkel kapcsolatban is. Az önkormányzat ugyanis 2021-ben pályázott először a járeki, illetve a szőregi kulturális központok tervezeteinek kidolgozására. Az eddigiekben a tárca támogatta a járeki helyi közösség épületének rekonstrukcióját is. A teljeskörűen felújított épületet tegnap úgyszint megtekintette a Temerinbe látogató miniszter.

Nyitókép: A temerini Szécsen-kastély a Szerbia kastélyai program keretében újul meg (Ótos András felvétele)