2024. július 20., szombat

Falunapot ünnepeltek a csantavéri Új Szigeten

A hétköznapi kísérőrendezvények mellett a szombati nap vonzotta a legnagyobb tömeget

A változékony idő ellenére is több száz ember fordult meg szombaton az Új Szigeten Csantavér falunapja alkalmából. A rendezvényre a helyieken kívül a környező településekről és Magyarországról is érkeztek látogatók. A szervezők számos programmal várták a fiatalokat és az időseket, akik többek között gyalogtúrán, zúzapörköltfőző versenyen, röplabdázáson vehettek részt. A gyermekeknek arcfestéssel és különféle foglalkozásokkal kedveskedtek, ráadásul légvárban is ugrálhattak, továbbá betekintést nyerhettek egy kicsit a csantavéri tűzoltó egyesület munkájába is. Az egész napos programot az élő muzsika tette hangulatosabbá.

András Gyuricsin Attila, a csantavéri helyi közösség elnöke, az esemény szervezője elmondta, hogy a falunap az együvé tartozásról, a kikapcsolódásról és a jó hangulatról szól.

– A falunapi rendezvényeink mindig többnaposak, de szombatonként legnagyobb a tömeg, a főzőversennyel egybekötött sportrendezvények, valamint a gyermekek részére megtartott aktivitások alkalmával. A zúzapörkölt főzőversenyre az idén több mint 50 csapat nevezett be. Ez is bizonyítja azt, hogy a megmérettetés komoly hagyománnyá nőtte ki magát, amit igyekszünk tovább erősíteni. Ezen a napon minden adva van ahhoz, hogy mindenki jól érezze magát, és kiszakadjon egy kicsit a szürke hétköznapokból. Azért is kiválóak az ilyen rendezvények, mert találkozhatunk azokkal a polgártársainkkal is, akikkel egyébként nem áll módunkban a mindennapi elfoglaltságaink miatt. Ez képezi az igazi értékét azoknak az erőfeszítéseknek, amiket megteszünk azért, hogy remek kikapcsolódási lehetőséget nyújtsunk a falubeli lakosoknak – mondta a helyi közösség elnöke.
A falunapi rendezvénysorozatnak kísérőprogramjai is voltak. Kedden és csütörtökön különböző műsorok várták az érdeklődőket. A péntek délután a Hunyadi János Általános Iskola ballagóiról szólt, amit a helybeli Gyöngyvirág kézimunkacsoport, a Viktória foltvarró kör, valamint a zentagunarasi Csipkerózsa kézimunkacsoport kiállításának ünnepi műsorral egybekötött megnyitója követett a Bartók Béla Művelődési Egyesületben. Mindezek mellett megemlékezést is tartottak az idén 25 éves Csantavéri Újságról, Nikolić Anton, az újság szerkesztője és Szedlár Rudolf helytörténész közreműködésével.

A program vasárnap sem ért véget, ugyanis színes ünnepi műsorra is sor került a falu központjában, ahol a Hunyadi János Általános Iskola diákjaitól verseket és meséket hallhattak a jelenlevők, majd a Mendicus Művészeti Központ néptáncosai és tamburásai mellett a Flamenco táncklub gyermek-mazsorettcsoportja is fellépet. A falunapi rendezvényt a kispályás foci zárta.

Nyitókép: A gyermekek részére is szerveztek programot (Dér Dianna felvétele)