2024. június 17., hétfő

Tolerancia mindenekelőtt

Szombaton tartották meg a második nemzetközi Károli-fórumot

A szabadkai Károli Gáspár Protestáns Kutatóközpont tavaly kezdte meg munkáját. Egy könyvtár létrehozásának ötletével indult meg az a munkafolyamat, amely a protestantizmus és a kortárs társadalom különböző aspektusai közötti kapcsolatok kutatásaival foglalkozik. A tavaly először megtartott nemzetközi Károli-fórum után, idén másodszor is megszervezték a tanácskozást.
Szűcs Csaba, a központ szervezőbizottságának tagja elmondta, hogy ezen fórumok célja az elmúlt egy évben véghez vitt kutatások megosztása és megvitatása.
– Az idei témák között szerepel a változásoknak és a kihívásoknak a protestantizmus szempontjából való áttekintése. Előadóink nem mindannyian protestáns hitűek, hiszen nagyon fontosnak tartjuk a toleranciát. Tehát nem zárja ki a kutatóközpont munkáját az, ha valaki más világnézetű. Az idei tanácskozást Vajdaság Autonóm Tartomány Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkársága is támogatta, a multikulturalizmus jegyében, amelyért nagyon hálásak vagyunk. A jövőben szeretnénk évente több fórumot is tartani – mondta a bizottsági tag.
A szombati fórum olyan kutatásokat mutatott be, amelyek foglalkoztak a protestantizmus egészségügyre és oktatásra gyakorolt hatásával, a vajdasági protestáns egyházak ifjúságával, de szó volt a roma heteroidentitás tényezőiről, az uniós országok társadalmi befogadási politikájára gyakorolt hatásáról is. Ugyancsak témakörként jelölték meg a protestánsoknak a mai Bácskába való betelepülésével kapcsolatos kutatásokat, amelyek Mária Terézia és II. József uralkodása idején, valamint az 1568-as tordai vallási türelmi ediktummal kapcsolatos kérdésekkel foglalkoztak.
A szimpóziumon nemcsak hazai, hanem külföldi kutatók is bekapcsolódtak online módon, így a Központ kutatói, azaz dr. Urbán Dorottya, dr. Sütő Damir, Szűcs Kószó Izabella és Szűcs Csaba mellett, részt vett dr. Lluís Català Oltra és dr. Daniel La Parra Casado is a spanyolországi Alicante Egyetemről, valamint Fic Dávid és Morvai Rácz Richárd, az Újvidéki Egyetem hallgatói. A rendezvényt a szabadkai Pro Musica kamarakórus és a Fény duó vonós kamaraegyüttes nyitotta meg.

Nyitókép: Gál Hermina felvétele