2024. június 13., csütörtök

Hol nyaralnak idén a szabadkaiak?

Egyre megfizethetőbb áron üdülhetünk

A jelek szerint az idén sem változik a legkedveltebb nyaralási úti célok helyszíne, a nyaralni vágyók létszáma pedig a statisztikák szerint emelkedést mutat. Bojana Kalači, a szabadkai Bojana Tours tulajdonosa lapunknak elmondta, hogy Tunézia újra versenybe szállt a legjobb ár-érték arányú helyért.
– Ebben az évben is a legkedveltebb úti cél Görögország. Talán azért, mert a legtágabb időszak kínálkozik a nyaralás eltöltésére, abban a tekintetben, hogy már májusban megfelelő a hőmérséklet a strandolásra, és ez az időjárás kitart egészen szeptember végéig. Természetesen ez lehetővé teszi, hogy elő-, fő- és utószezonú árakat kínáljanak. Görögország mellett, nagy a kereslet a törökországi, tunéziai és egyiptomi nyaralásokra is. Ezek közül is Tunéziára érkezik sok foglalás, hiszen ár-érték arányban a legmegfelelőbb – mondta a tulajdonos.
Sokan csak álmodnak egy ilyen teljes tengerparti pihenésről, ahol csak a nyaralással és a pihenéssel foglalkozhatnak az utazók. Tunézia esetében viszont ez megvalósítható, hiszen az ár magában foglalja a repülőjegyet, az illetékeket, a napozóágyakat, és ami fontos, az all inclusive hotel ellátást. Az idegenforgalmi szakembert arról is megkérdeztük, mennyibe kerülnek ezek a kiruccanások.
– Egy görögországi nyaralás árai elő- és utószezonban fejenként 120 és 150 euró között vannak, főszezonban pedig 300 euró körül alakul. Ebbe beletartozik a félpanziós szállás, a szervezett út Szabadkáról és az illetékek. Leggyakrabban nyugdíjasok választják ezt a lehetőséget, így sokan nem csak előszezonban, hanem utószezonban is elmennek még egyszer nyaralni. Az emberek inkább az autóbuszos utazást választják, a repülőgép helyett. Ha kiszámoljuk, hogy egy félpanziós görögországi nyaralást repülővel szeretnénk, az összeg annyiba jönne ki, mint egy teljes ellátású tunéziai út szintén repülőjeggyel, hiszen egy légi járatos görögországi nyaralás hozzávetőlegesen 600 euróba kerül félpanziós ellátással, míg Tunézia all inclusive kvártéllyal és minden strandkellékkel együtt 650–700 euróba. A biztosítást mindig külön kell számolni, 2000 dinár utazónkénti összegért 30 ezer dináros biztosítást köthet – tette hozzá az iroda tulajdonosa.
Görögország és Tunézia sokak számára nem előnyös a távolság miatt, így inkább Horvátországot választják. Az elmúlt években egyre többet hallhatunk az albán partok szépségeiről is, erre is rákérdeztünk az utazási irodában.
– Albánia a koronavírus-járvány ideje alatt volt nagyon kedvelt, hiszen nem kértek semmiféle tesztet, ám ez alatt a két év alatt nagyon megemelték az árakat. A másik fontos dolog Albániával kapcsolatban, hogy 4–5 órát kell egy kietlen, rossz úton autóbuszozni, mire odaérünk ahhoz a szép partszakaszhoz, amelyet a Jón-tenger kínál. Természetesen fel lehet keresni közelebbi helységeket is, ám ott nincs látnivaló. Horvátországba leggyakrabban Makarszkára szervezünk utakat, hiszen árak tekintetében itt a legkedvezőbb. Hozzávetőlegesen 550 euróért kaphatunk egy Szabadkáról szervezett autóbuszos szállítást, félpanziós szállással, azaz reggelivel és vacsorával, 9 éjszakára. A többi horvátországi szállás, főleg a hotelek, igencsak megemelték áraikat az elmúlt években – hangzott el a tulajdonostól.
Arra is kíváncsiak voltunk, hogy kisgyermekes családok hova utazzanak, ha nyugalomra vágynak. Az iroda Görögországot javasolta, azon belül is a kevésbé ismert frekventált helyeket, mint Halkidiki területe. Itt hosszú, homokos strandokat találhatnak az utazók, mint például Skala Furka, Siviri vagy Nea Skioni településeken.

Nyitókép: Gál Hermina archív felvétele