2024. június 13., csütörtök
HELYHATÓSÁGI ÉS EP-VÁLASZTÁSOK 2024

Téttel bíró választások

Csütörtökön Palicsra látogatott Bóka János, Magyarország európai ügyekért felelős minisztere, aki dr. Pásztor Bálinttal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével, a párt szabadkai listavezetőjével megtekintette a felújított Víztornyot, valamint lakossági fórumon vett részt a Vigadó épületében.
A Víztorony, Palics szecessziós épületegyüttesének egyik legismertebb épülete, a település egyik szimbóluma, tartományi forrásokból újult meg, és a felújítási folyamatot Pásztor István, a VMSZ néhai elnöke indította el. A VMSZ szabadkai programjának legfontosabb eleme az épített örökség megőrzése, valamint Palics fejlesztése, és a Víztorony felújítása mindkét célt szolgája.
A lakossági fórumon Nágel János, a VMSZ palicsi helyi szervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Bóka János mondott beszédet, amelyben a június kilencedikei Európai Parlamenti választások fontosságára hívta fel a figyelmet. A miniszter elmondta, hogy az elmúlt öt éves ciklusban az Európai Unió intézményei és politikája kudarcot vallott, így a mostani választások tétje nagyobb, mint a korábbi voksolásoké. A miniszter arra is kitért, hogy Magyarország júliusban veszi át az EU soros elnökségének posztját, és programjukban a versenyképességre helyezik a hangsúlyt, ugyanakkor az illegális migráció visszaszorítása, valamint a nyugat-balkáni országok felé nyitás is fontos szerepet játszik benne.
Dr. Pásztor Bálint beszédében az önkormányzati választásokkal kapcsolatban elmondta, hogy pártja nem csak szavakkal, hanem tettekkel is bizonyítja, hogy az örökségvédelem, Palics, valamint a helyi közösségek arányos fejlesztése kiemelt szerepet kap a tevékenységében. A június másodikai helyhatósági választások tétje, hogy a VMSZ tudja-e erősíteni a helyi önkormányzati pozícióit, hisz amennyiben ezt meg tudja tenni, még eredményesebben tud dolgozni a magyarság érdekében. A VMSZ elnöke emellett elmondta, hogy a vajdasági magyarság érdeke, hogy a Fidesz-KDNP lista minél sikeresebben szerepeljen az Európai Parlamenti választásokon, így annak támogatására buzdította a pártja szimpatizánsait.

(Fotografija Edvarda Molnara)

Molnár Edvárd felvétele

Nyitókép: Molnár Edvárd felvétele