2024. június 20., csütörtök
HELYHATÓSÁGI ÉS EP-VÁLASZTÁSOK 2024

A sport jelentőségéről

Cikkünkhöz GALÉRIA is tartozik.

A pénteken kezdődött Vermes Lajos-napok szombaton folytatódott. A hagyományteremtés szándékával első ízben megrendezett rendezvénysorozattal a palicsi olimpiai játékok, illetve annak megálmodója, a polihisztor Vermes Lajos emléke előtt tisztelegnek a palicsiak és a szabadkaiak. A Vermes Lajos-napok szervezője a palicsi Procult Egyesület.

A Vermes Lajos-napok szombati programja a névadónak a Bagolyvár mellett található szobra megkoszorúzásával vette kezdetét. Az emlékezés virágait Dobó Márta, a palicsi helyi közösség tanácsának elnöke, valamint Müller Zoltán, a Procult Egyesület elnöke helyezte el. Ezt követően az Öko-központban megnyílt a Vermes Lajos munkásságát bemutató tárlat, amely a főszervező egyesület, valamint a Szabadkai Városi Múzeum és a Községközi Műemlékvédelmi Intézet együttműködéséből született meg. A kiállítást dr. Ninkov Kovačev Olga, a múzeum programigazgatója, művészettörténész nyitotta meg, valamint beszédet mondott Kubicskovity Ákos történész.

A program következő részében Nágel János, a Vajdasági Magyar Szövetség palicsi helyi szervezetének elnöke, a párt helyi önkormányzati képviselőjelöltje mondott beszédet. Majd Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, a Magyar Birkózók Szövetségének elnöke üdvözölte a jelenlévőket. Németh Szilárd beszédében Vermes Lajos kultusza ápolásának fontosságát hangsúlyozta, kiemelve, hogy még mindig keveset tudunk arról, hogy Palicson már 1880-ban, 16 évvel az első újkori olimpiai játékok előtt sportvetélkedőket tartottak az ókori olimpiák mintájára. Németh Szilárd emellett a sportnak a gazdaság, valamint a nemzeti öntudat erősítésében játszott szerepéről is szót ejtett, de a szerbiai helyhatósági, valamint a magyarországi európai parlamenti választásokon való részvétel fontosságát is hangsúlyozta.

Ezt követően dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke, a párt szabadkai listavezetője köszöntötte az egybegyűlteket. Pásztor Bálint beszédében elmondta, hogy pártja kiemelt figyelmet fordít a kulturális örökség megőrzésére, és ebben számos eredményt értek el Palicson is, ugyanakkor az infrastrukturális beruházásokról is szót ejtett. Pásztor Bálint arra is kitért, hogy a terveik szerint a jövőben a Bagolyvárban egy sportörténeti múzeum kapna helyet.

A beszédeket követően a résztvevők megtekintették a Vermes Lajos életéről szóló, Örökségünk címet viselő kisfilmet, majd Baráth Gábor Gergely történész mondta el meglátásait ezzel kapcsolatban.

A Vermes Lajos napok programja egy panelbeszélgetéssel zárult, aminek fókuszában a sport állt. Tóth Tibor, a Hét Nap sportújságírója, valamint Dóró Alen, a Pannon RTV szerkesztője, újságírója Németh Szilárdot, dr. Molnár Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót, Nemes Viktor világbajnok birkózót, valamint Bálint Zoltánt, a Vajdasági Birkózó Akadémia ügyvezetőjét kérdezte.

Nyitókép: Molnár Edvárd felvétele