2024. június 14., péntek
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

Ígéretes tendenciák

Nágel János: Megvannak a palicsi turizmus további fejlesztéséhez szükséges feltételek

Nágel János az elmúlt négy évben a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai városi képviselőt-testületi frakciójának vezetőjeként tevékenykedett, és a helyhatósági választásokon a harmadik helyen szerepel a párt jelöltlistáján. Vele beszélgettünk a képviselő-testületi munkáról és Palics fejlesztéséről.

Hogyan értékeli a elmúlt négy évben végzett képviselő-testületi munkáját?
– A frakció és a képviselő-testület munkáját a jó hangulat és kiszámíthatóság jellemezte, hála Pásztor Bálintnak. Az előző időszakban nem jellemző gyakorlatot vezetett be a munkába: üléseink kevés kivétellel minden hónap első csütörtökén voltak, kiszámíthatóságot adott. Sokéves szerbiai parlamenti munkája és jogászi szaktudása biztosította az üléseken a normális, előremutató munkamenetet. A képviselő-testület munkájában a legfontosabb a következő évi költségvetés elfogadása, mivel a büdzsé szakavatott megtervezése és előterjesztése a biztosítéka a következő évben stabilan működő városi közigazgatás, intézmények, közvállalatok, és a tervezett beruházások megvalósulásának. Nagyon fontos a közvállaltok munkájának követése. Szabadka Város költségvetését, az első 2020. évit kivéve, amit a koronavírus okozta problémák jellemeztek, a kitűnő tervezés, a költségvetési eszközök stabil rendelkezésre állása és a fegyelmezett költekezés jellemezte. Ezekben nagy érdemei voltak Kern Imre alpolgármesternek, és a Városi Tanács VMSZ-es tagjainak is. 2020-ban Szabadka Város költségvetése 7 milliárd dinár volt, és évről évre növekedett. A 2024. évi költségvetést 10,3 milliárd dinárra tervezték. A növekedés Szabadka gazdasági fejlődésének, a gazdasági szereplők és a foglalkoztatottak száma növekedésének köszönhető.

A VMSZ nagy figyelmet fordított Palics idegenforgalmának fejlesztésére. Hogyan értékeli az ennek érdekében végzett munkát?
– A 2020-as választásokon a VMSZ kitűnő eredményt ért el, Pásztor István vállalta a felelősséget Palicsfürdő további fejlődéséért. A VMSZ a Palics fejlesztéséért felelős vállalatok vezetését is vállalta. Jelentős projektek valósulhattak meg, amik azelőtt évekig holtponton voltak. A Palics–Ludas Közvállalat végzi a Nagypark rendezését olyan magas szinten, hogy azt a turistacsoportok is különös figyelemmel szemlélik. Munkájuk példaértékű. A Palicsi-tó mindkét oldalán kiépült a kerékpár- és gyalogos út, ez a látogatók számára új távlatokat nyitott. A védősáv kialakítása a Palicsi-tó körül, az invazív halfajták lehalászása, és a település szennyvizének elvezetése a városi szennyvíztisztítóhoz hozzájárultak a Palicsi-tó öntisztulási folyamatának megindulásához. A Palics Park Kft. tavaly befejezte az akvapark építését, és azóta a turisták élvezhetik ezen tartalmakat. Sokan kétkedve figyelték ennek sorsát. Pásztor Istvánnak hála a fürdő építése befejeződött, a nyári szezon, és a külső tartalmak megnyitása után, remélem, még többen látogatják.

Palics most hol tart az idegenforgalom terén, és milyen további terveik vannak?
– Palics most is jelentős turistaközpont Szerbiában, de sajnos ez még messze van attól, amit Biró Károly polgármestersége idején kiharcolt a századfordulón. Előre vivő folyamatok zajlanak Palicsfürdőn, most is több hotel és vendéglátóipari létesítmény építése van folyamatban. Megvannak a palicsi turizmus további fejlesztéséhez szükséges feltételek, a következő feladat a President Hotel melletti szabad és kihasználatlan területen egy exkluzív hotelkomplexum kiépítése, és a valamikori víkendtelephez tartozó terület újrahasznosítása és tartalommal történő feltöltése is fontos. Mindenképp összhangban kell lenniük a Palicsot jellemző szecessziós stílussal. Palicsi vagyok, tudom, hogy a palicsiakat nem csak a tó és környékét érintő problémák érdeklik. Palics egy fejlett helyi közösség, amiben megvan a jó életkörülményekhez szükséges infrastruktúra. Sajnos vannak olyan részei, ahol nincsenek meg a polgárok alapvető szükségleteit kielégítő feltételek. Ennek orvoslásáért a helyi közösség mindent megtesz. Terveink megvalósításához számítunk az önkormányzati, a tartományi és köztársasági eszközökre, valamint, lehetőség szerint, külföldi forrásokra. A VMSZ támogatása nélkül a szabadkai magyarságot érintő alapvető problémák megoldása nem lesz lehetséges, ezért kérjük polgártársaink egyértelmű támogatását a június 2-ai választásokon, hogy pártunknak továbbra is erős, meghatározó önkormányzati képviselete legyen.

Nyitókép: Nágel János / Molnár Edvárd felvétele