2024. június 14., péntek
HELYHATÓSÁGI ÉS EP-VÁLASZTÁSOK 2024

Hatékony képviselet a megmaradás záloga

A vajdasági önkormányzati és az EP-választáson való részvételre buzdít a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke

A CIKKHEZ GALÉRIA TARTOZIK.

Hivatalos vajdasági látogatáson járt a magyar Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága, délelőtt a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai székházában dr. Pásztor Bálinttal, a VMSZ elnökével és munkatársaival találkoztak a vendégek. Az ezt követően megtartott sajtótájékoztatón Pánczél Károly, a Nemzeti összetartozás bizottságának elnöke és dr. Pásztor Bálint szóltak a nyilvánossághoz, kitérve a nemzetpolitika témájára, továbbá a VMSZ szerepvállalására a szerbiai hatalom különböző szintjein, majd a június 2-án megtartandó helyi önkormányzati választásokra és a június 9-én esedékes európai parlamenti választásra.  
A küldöttség elsődleges célja a vajdasági magyarság helyzetéről való tájékozódás volt, hangsúlyozta Pásztor Bálint, emlékeztetve, hogy a Nemzeti Összetartozás Bizottsága az egyéb elszakított területekre is rendszeresen ellátogat. 
A találkozón megállapítást nyert, hogy a vajdasági magyarság helyzete, illetve a szerb–magyar kapcsolatok jellegükből adódóan példaértékűek, húzta alá Pásztor Bálint. Hozzátette, a Magyar Nemzeti Tanács munkájáról, felhatalmazásairól és a vajdasági magyarság mindennapjaiban betöltött szerepéről ugyancsak beszélgettek, a találkozón Fremond Árpád elnök is részt vett. 
– Arról szintén véleményt cseréltünk, hogy ezekben a napokban, illetve hetekben milyen kihívások előtt állunk Magyarországon és Vajdaságban egyaránt. Tudjuk, hogy hamarosan választásokat tartanak. Egyrészről az európai parlamenti választásokra kerül sor, ennek vonatkozásában a vajdasági magyarság is érdekelt, hiszen kettős állampolgár lévén szavazhatunk. Emellett mi abban is érdekeltek vagyunk, hogy az Európai Parlamentnek minél több nemzetben gondolkodó és hagyományos értékeket valló képviselője legyen. A szerbiai önkormányzati választások vonatkozásában az a fontos, hogy ezeket követően a VMSZ-nek minél több polgármestere legyen, illetve minél több önkormányzati képviselővel rendelkezzünk abban a 23 önkormányzatban, amelyben a VMSZ önállóan indul – taglalta Pásztor Bálint.
Az elmondottak értelmében vajdasági látogatását a magyar Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága főhajtással kezdte, a tavaly október 30-án elhunyt Pásztor István síremléke előtt. Pásztor István két országban is kivételes államférfi és kimagasló harcostárs volt a nemzetépítésben, hangsúlyozta Pánczél Károly. Aláhúzta, Pásztor Istvánnak múlhatatlan érdemei vannak abban, ami 10 évvel ezelőtt történt a szerb–magyar történelmi megbékélésben, valamint abban a folyamatban, amelynek eredményeképpen ki lehet jelenteni: ma jó magyarnak lenni Szerbiában. „Erős, körbebástyázott  kulturális autonómia van” – emelte ki.
– 2023 december 17-én országos választás volt Szerbiában, ennek az eredményéhez gratulálni szeretnék, hiszen sikerült növelni a képviselői mandátumok számát, az államtitkári tisztségek számát pedig megtartani. Ezek a hatékony képviseletek kellenek ahhoz, hogy a vajdasági magyarság megmaradjon szülőföldjén. Ilyen szempontból fontosak a június 2-ai szerbiai önkormányzati választások. Mindenkit arra biztatunk, hogy a VMSZ és a magyar összefogás jelöltjeit támogassák – fogalmazott Pánczél Károly.
Válaszolva lapunk kérdésére, hogy az EP-választáson való részvétellel, illetve szavazatukkal mihez tudnak hozzájárulni a vajdasági magyarok, Pánczél Károly kifejtette, azoknak a magyar állampolgároknak, akik Szerbia területén élnek, jogukban áll részt venni az EP-választáson. Aláhúzta, köszönet a VMSZ-nek, hogy ebben az ügyben is kampányt folytat.
– Vélhetően több tízezren fognak szavazni a magyar pártlistákra. Kormánypárti politikusként nagyon remélem, hogy a Fidesz–KDNP listájára nemcsak a magyar kormány a nemzetpolitika vonatkozásában kifejtett munkája és felmutatott eredményei miatt szavaznak, hanem azért is, mert a lista 8. helyén, azaz befutó helyen egy szerb állampolgársággal is rendelkező vajdasági magyar szerepel. Ez a képviselő Brüsszelben nemcsak Magyarországot, hanem Szerbiát és a vajdasági magyarokat is képviselheti, a híd szerepét betöltve Szerbia és a nyugat, Szerbia és Magyarország között. Még vannak olyan magyar területek, amelyek egyelőre nem tudnának bejutni az Európai Parlamentbe, ezért kötelességünknek érezzük azt, hogy listájának befutó helyein a Fidesz jelölteket szerepeltessen ezekről a magyar területekről – mondta Pánczél Károly.