2024. június 21., péntek
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

Vízügyekről Királyhalmon

Lakossági fórum a helyieket érintő témákról

Kedden este lakossági fórumot tartottak Királyhalmon. A helybeli művelődési házban megrendezett eseményen a Vajdasági Magyar Szövetség jelöltjei, képviselői ismertették a párt eddig elvégzett munkáját, ugyanakkor a résztvevők kérdéseire, felvetéseire is válaszoltak. A lakossági fórum legfontosabb kérdése a vízgyár, illetve a vízhálózat bővítése volt, hisz mint megtudtuk, a helybeliek gondokkal küzdenek a kutak kiapadása következtében.
A VMSZ lakossági fórumának elején Gyivánovity Dániel, a párt helyi önkormányzati képviselőjelöltje mondott beszédet.
– Célunk ugyanaz, mint amiért az elmúlt időszakban is harcoltunk, a szabadkai városmag és a kulturális identitás megőrzése, Palics mint turisztikai központ fejlesztése, valamint a helyi közösségek arányos fejlődése és fejlesztése. A királyhalmi egy összetartó közösség, ami a december 17-ei választásokon is megmutatkozott, erre az összefogásra van szükség az előttünk álló választásokon is, hogy meg tudjuk őrizni a politikai erőnket a városban, sőt ha lehetséges, növeljük is azt. Királyhalmon több beruházás is megvalósult az elmúlt években. 2015-ben megépült a vízgyár, amire eddig a település lakosságának körülbelül negyven százaléka tudott rácsatlakozni, két évvel ezelőtt pedig megtörtént a szűrők tölteteinek cseréje. Mi azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy minden királyhalmi háztartás vezetékes tiszta ivóvízhez jusson – fogalmazott Gyivánovity Dániel.
Kern Imre, Szabadka Város alpolgármestere a jelenlévők felvetésére elmondta, hogy az ivóvíz kérdésével kapcsolatban a legmagasabb szinteken is folyamatosak az egyeztetések, és dolgoznak azon, hogy elkészüljön az a hálózat, amely Királyhalom mellett Noszát, Hajdújárást és Ludast is ellátja vezetékes vízzel. Góli Csilla, önkormányzati jelölt mindehhez hozzátette, hogy jelenleg is folyamatban van az említett hálózat tervezése, amelynek megvalósítása becslések szerint húszmillió euróba kerülne, és ehhez anyaországi támogatások szükségeltetnek.
A lakossági fórum másik kiemelt témája az utak állapota volt. Mint megtudtuk, a faluban a mái napig több olyan utca van, amely nincs leaszfaltozva. Ezek közül többet mart aszfalttal igyekeztek javítani, ám tartós megoldást az aszfaltozás jelentene, ez azonban nem valósulhat meg olyan tempóban, ahogyan azt a polgárok szeretnék. Magosi Zsuzsanna jelölt, polgármesteri tanácsos ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a város évente tízezer tonna mart aszfaltot kap, és ennek jelentős részét az elsősorban magyarok által lakott helyi közösségekben használják fel. Emellett megtudtuk azt is, hogy a város vezetése folyamatosan kapcsolatban van a helyi közösség képviselőjével, és ennek köszönhetően folyamatosan újabb és újabb utak szanálására kerül sor. Nagy szükség lenne a Belgrádi út fennmaradó szakaszának renoválására, amely a vasút felújítása során megrongálódott.
A jelenlévők emellett szót ejtettek a királyhalmi rendezvényekről, a civil szférában tapasztalható aktivitásokról, ugyanakkor az is elhangzott, hogy hamarosan egy játszótér létesül a településen, míg Nágel János, a VMSZ önkormányzati jelöltje egyebek mellett az európai parlamenti választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozta.

Nyitókép: Benedek Miklós felvétele