2024. május 18., szombat

A Föld napja alkalmából indítottak témahetet Csantavéren

A csantavéri Hunyadi János Általános Iskola és a helyi EcoKarma környezetvédelmi szervezet tegnap, a Föld napja alkalmából témahetet indított az oktatási intézmény tanulói számára, hogy felhívják a figyelmüket a Föld természeti környezetének megóvására. Az első napon mintegy 150 harmadik és negyedik osztályos diák látogatott el a Bartók Béla Művelődési Egyesületbe, ahol egy interaktív előadáson szerezhettek bővebb ismeretet a beporzók fontosságáról és védelméről.
Szvetnyik Nikolity Krisztina iskolapedagógus és a környezetvédelmi szervezet tagja elmondta, ezen a héten többek között kerti programokat és szakköröket is tartanak a gyerekeknek.
– Tegnap egy tartalmas előadást követően a tanulók csoportokban, játékosan oldottak meg különféle feladatokat, ami után tanácsokat kaptak, hogyan és mit tudnak tenni a beporzókért. A kezdetektől fogva nyitottak és lelkesek voltak. Mivel közel állnak a természethez, már rendelkeznek bizonyos előtudással, de újat is tudunk mutatni – emelte ki az iskolapedagógus.
A gyerekek előzőleg részt vettek egy minikertkészítő versenyen is, amelyből ma egy kiállítást nyitnak az iskolában. Holnap méhészek látogatnak el az intézménybe, akiktől a kisdiákok a méhek életéről és szerepéről tanulhatnak, továbbá lehetőségük lesz virágültetésre és udvarrendezésre is, valamint környezetvédelmi témájú szakkörökhöz is csatlakozhatnak.
– A csantavéri gyerekek alapvetően nagyon ügyesek és kíváncsiak. Mi több alkalommal szerveztünk már számukra programokat, tavaly például az első alkalommal megrendezett ökotáborunk során ökofoglalkozásokat is tartottunk egy teljes napon keresztül az iskola minden alsó osztályos tanulója számára. A mintegy 200 gyermek élményszerűen ismerkedett meg a környezettudatosság fortélyaival, miközben a hulladékgyűjtésről és komposztálásról is tanult. Úgy gondoljuk, hogy a gyerekeken keresztül lehet a felnőtteket is megszólítani egy fenntarthatóbb jövő megteremtéséhez. Az eddigi tapasztalatok és visszajelzések abszolút pozitívak, és ennek nagyon örülünk – összegezte az iskolapedagógus.
Az EcoKarma környezetvédelmi szervezet rendezvényeinek java idén is az év zöld jeles napjai köré fog szerveződni. Májusban a madarak és fák napja köré építenek egy újabb eseményt, júniusban, a környezetvédelmi világnapon filmvetítés lesz, augusztusban szervezik a második nyári ökotábort, ősszel pedig madárodúkat készítenek a gyerekekkel.

Nyitókép: Dér Dianna felvétele